#PieseleVieții

#PieseleVieții lui Ștefan Iancu, unul dintre cei mai promițători actori din noua generație

M-am întâlnit cu Ștefan la Dracula Film Festival, unde a fost în juriul Dracula Digital, competiția pentru tinerii creatori de scurtmetraje, și l-am provocat să jucăm #PieseleVieții.

Ștefan Iancu e unul dintre cei mai promițători actori ai noului val. E recunoscut pentru roluri din producții de film și televiziune precum „Un pas în urma serafimilor”, pentru care a și primit un trofeu Gopo, „Vlad”, serialul Pro TV, și multe alte producții atât din România, cât și din străinătate. 

M-am întâlnit cu Ștefan în Brașov, la ediția a X-a a Dracula Film Festival, unde a jurizat, pentru al patrulea an consecutiv, Dracula Digital, una dintre secțiunile competiționale DFF. Dracula Digital e o secțiune deschisă din 2016 și destinată tinerilor până în 29 de ani, creatori de scurtmetraje cu telefonul mobil. Anul acesta au fost înscrise 21 de scurtmetraje în concurs, iar alături de Ștefan, actorul Eugen Neagu și regizorul Florian Zapra au acordat trofeul filmului „The Monk”, regia - Vlad Gherghel (București). Echipa câștigătoare a primit un premiu în valoare de 500 euro. Atât filmul câștigător Dracula Digital 2022, cât și celelalte filme din competiție, se pot vedea gratuit pe www.draculadigital.ro .

Tânărul actor e un  împătimit al muzicii, o pasiune pe care a preluat-o de la tatăl lui. M-am întâlnit cu Ștefan cu o seară înainte de interviu, după o proiecție din cadrul festivalului, și mi-a mărturisit că e entuziasmat să jucăm #PieseleVieții și să povestească despre muzica și artiștii care-i definesc viața. 


Prima melodie pe care ți-o amintești.

E de la trupa Shaft și e vorba despre remake-ul piesei "Mambo Italiano". Țin minte că eram mic și dansam pe ea în fața televizorului. Aia e.


Prima melodie de care te-ai îndrăgostit.

Linkin Park – „Numb". Pentru că trupa asta e sinonimă cu copilăria mea. Nu doar pentru muzica lor, dar și pentru toate videoclipurile cu anime-uri pe care le vedeam cu ei.  


Primul album pe care l-ai cumpărat.

„21 Guns” de la Green Day. Eram foarte mare fan într-o perioadă. Și am cumpărat albumul ca să-l fac cadou unei fete de care eram îndrăgostit. A funcționat, dar mergea și fără album. (râde)


Primul concert la care ai fost.

AC/DC. M-am dus cu tata în 2010, în București. De când eram mic mergeam foarte des cu tata la concerte. După am mai fost împreună la Bon Jovi și la altele. Dar AC/DC a fost primul. 


O piesă pe care o consideri o „guilty pleasure”.

Sean Paul – „Temperature”. De fiecare dată când o aud într-un club sau la un party, dansez instant. E Sean Paul, n-ai cum să nu. 


Melodia care te face să dansezi.

Million Stylez – „Miss Fatty". Și asta mă face să dansez tot timpul. 


Melodia care te face mereu să plângi.

„Tata" de la Timpuri Noi. Cred că se înțelege de la sine de ce, dacă o asculți. E o piesă foarte frumoasă și mă duce tot timpul cu gândul la tata. Versurile alea sunt atât de bine scrise încât n-are cum să nu emoționeze pe oricine are un tată pe care-l iubește. 


Melodia care nu îți iese din cap.

„Întuneric în culori” de la Bosquito. O am pe repeat rău de tot. Am descoperit-o de curând și îmi place enorm.


Melodia sau artistul la care alegi să dai skip. 

Am chiar o grămadă! Mi se pare că noi suntem generația cu cea mai proastă muzică. Calitativ și obiectiv vorbind mi se pare că ștacheta e foarte jos. Și ca să răspund la întrebare: Drake. Nu pot să-l suport. Dacă-l aud, plec. 


Albumul care ți-a schimbat viața.

„Vol. 3: (The Subliminal Verses)” de la Slipknot. A fost trupa mea preferată încă din copilărie. Am ascultat albumul ăsta pe repeat de multe ori. Am și mers să-i văd, la un moment dat, live la Londra. 


Melodia cu care te-ai trezi zilnic.

Aș ajunge probabil să urăsc piesa aia dacă m-aș trezi zilnic cu ea. Dar, „The End" de la The Doors. Îmi dă un vibe bun și e din filmul meu preferat, „Apocalypse Now” (1979). 


Piesa care te definește.

„Personal Jesus" de la Depeche Mode. Nu are nicio legătură cu numele sau cu versurile. Modul în care curge piesa și vibe-ul ei mi se par că rezonează tare cu personalitatea mea. Și e și una dintre piesele mele preferate. Dacă o ascultă cineva, mi-ar plăcea să se gândească la mine. 



Evident, ca doi mari fani, am bătut palma cu Ștefan și-am promis că ne vedem la concertul Depeche Mode de la București din 26 iulie 2023, pe Arena Națională.

Pentru publicul care nu a putut ajunge la Brașov, experiența festivalului e disponibilă și online, iar toate filmele din competițiile de scurtmetraje și lungmetraje sunt disponibile până duminică 23 octombrie, pe platforma Eventbook, pentru un abonament în valoare de 30 de lei, sau cu biletede 5 lei pentru proiecții individuale.

Dracula Film Festival e un proiect al Asociației Culturale Fanzin și cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov și Centrul Național al Cinematografiei.