Rock News

O călătorie prin cariera lui Stevie Ray Vaughan

Astăzi, Stevie Ray Vaughan, legenda muzicii blues, ar fi împlinit 68 de ani

Renașterea blues-ului din anii 1980 a fost declanșată de talentul extraordinar al chitaristului Stevie Ray Vaughan. Pentru a crea un stil deosebit de eclectic și aprig, care suna diferit față de cel al oricărui alt chitarist, Vaughan s-a inspirat în egală măsură din bluesmeni precum Albert King, Buddy Guy și Albert Collins, din interpreți de blues-rock precum Jimi Hendrix și Lonnie Mack, și, de asemenea, din chitariști de jazz precum Kenny Burrell și Wes Montgomery. Vaughan a construit o punte între blues și rock, cum niciun alt muzician nu mai reușise până atunci. Vă propun să îi redescoperim muzica, enumerând trupele din care a făcut parte de-a lungul carierei sale și menționând cele mai îndrăgite piese.

1) Blackbird 

În 1971, Vaughan și-a înființat propria trupă de blues, Blackbird. După  apariții în alte trupe și după ce Blackbird s-a mutat în Austin, Vaughan s-a alăturat lui Paul Ray and the Cobras în 1975.


2) Paul Ray And The Cobras

The Cobras au fost premiați cu titlul de Formația Anului în Austin, Texas, în 1976.


3) Triple Threat Revue 

În 1977, Vaughan înființează formația Triple Threat Revue împreună cu W.C. Clark la chitară-bas și cu Lou Ann Barton. Trupa și-a schimbat numele în Double Trouble după ce Barton a renunțat în 1979.


4) Double Trouble

Stevie Ray Vaughan și Double Trouble au cântat în cluburi din Texas la începutul anilor 1980, ajungând în fruntea scenei muzicale locale. Jackson Browne și David Bowie au fost atrași de prestația trupei la Festivalul de Jazz de la Montreux din 1982. În urma prestației Double Trouble, Bowie l-a invitat pe Vaughan să apară pe viitorul său album „Let's Dance”. Acest album, pe care apare și chitara lui Vaughan, a devenit cel mai bine vândut album al lui Bowie până în prezent.

După ce a semnat cu Epic la scurt timp după aceea, renumitul producător John Hammond i-a ajutat pe Vaughan și Double Trouble să înregistreze albumul de debut, „Texas Flood”, în doar două zile la Downtown Studios, în timpul vacanței de Ziua Recunoștinței.


5) The Vaughan Brothers 

Stevie Ray și fratele său Jimmie au început să înregistreze un album în primăvara anului 1990, cu planuri de lansare în toamnă.

Albumul fraților Vaughan, „Family Style”, a debutat pe locul șapte în topuri după lansarea post-mortem în septembrie. „Family Style” a marcat începutul unei serii de albume postume care au avut la fel de mult succes ca și cele pe care Vaughan le-a scos în timpul vieții.


Stevie Ray Vaughan ar fi împlinit azi 68 de ani, dacă viața nu i s-ar fi curmat brusc la nici 36 de ani. Vie amintire!