Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Interviu 3 în 1 cu Coiotu’, Balauru’ (Trooper) și Ronnie Romero (Intelligent Music Project)

Trooper sărbătorește 20 de ani de la „Trooper I” și va concerta sâmbătă, 24 septembrie, la Arenele Romane alături de Intelligent Music Project și Olympus Mons într-unul din cele mai mari evenimente ale toamnei.

Trooper va aduce pe scena Arenelor Romane o adevărată sărbătoare a rock-ului sâmbătă, 24 septembrie. Legendele heavy-metal-ului românesc aniversează 20 de ani de la „Trooper I”, primul lor album de studio, care i-a și plasat direct pe harta trupelor de referință din industria românească de rock. Seara se anunță memorabilă pentru că, alături de Trooper, vor urca pe scenă Olympus Mons, care vor deschide seara, și Intelligent Music Project, în primul loc concert din România. 


Intelligent Music Project ajunge pentru prima oară pe o scenă românească. Trupa a lansat astă-vară un album pe care îl promovează în primul lor turneu, după ce au reprezentat Bulgaria la Eurovision Song Contest, în mai. Ronnie Romero, solistul trupei, este una dintre stelele rock-ului contemporan. În cariera sa, a cântat alături de formații precum Lords of Black, Rainbow, The Ferrymen, Michael Schenker Group și Sunstorm. Ronnie s-a născut în Chile, a trăit în Spania, însă, în urmă cu trei ani, a ales să se mute în România unde este căsătorit cu o româncă frumoasă, pe care a cunoscut-o la unul dintre concertele lui.  


Am stat de vorbă cu Ronnie Romero de la Intelligent Music Project, cu Coiotu’ și Balauru’ de la Trooper într-un interviu 3 în 1 despre cum va arăta seara incendiară de pe 24 septembrie, de la Arenele Romane și despre ce înseamnă pentru ei această colaborare și aniversarea celor 20 de ani de la „Trooper I”. 

 

Ronnie Romero: „Când am fost sunat să mă alătur trupei Rainbow eram neangajat. Nu aveam bani, nu aveam nimic. Așteptam oportunități. Asta e ceva ce lumea nu știe.”

 

Ce te-a făcut să spui da acestei colaborări pe care o vom vedea pe scena Arenelor Romane în 24 septembrie?

 

Ronnie Romero: Noi suntem prieteni cu Trooper de când am ajuns în România. Alin ne-a ajutat mult pe partea de promovare. Trebuia să avem un show anul trecut, după ce s-au relaxat restricțiile Covid, chiar la Arenele Romane, însă concertul nu a mai avut loc, din păcate. Așa că ne-am gândit ce-ar fi să cântăm cu Trooper. Am gândit lucrurile, într-adevăr, și din perspectiva de business. Locația era deja plătită, show-ul trebuia reprogramat așa că ne-am gândit "de ce nu am face ceva mare, special?". În plus, atunci când ai alături o trupă autohtonă, ai public care vine să vadă Tooper, te descoperă și pe tine și invers. Deci cred că va fi ceva special pentru fanii celor trei trupe care vor urca pe scenă. E primul meu concert în România de când m-am mutat aici, acum 3 ani. 

 

Balauru': Îl urmăream pe Ronnie dinainte să se fi mutat în România. Eram fanul lui. Când am aflat că e în România, am intrat în legătură. Știam că aș fi vrut să-l cunosc în calitate de fan și poate să facem un jam session împreună. A venit la noi la sală și sunt mândru să spun că a devenit prietenul nostru. Are o voce minunată și aș cânta cu el în orice context, doar ca să ne simțim bine făcând muzică împreună. Mă bucură că vom fi împreună la această sărbătoare a nostră. 

 

Coiotu': Din fericire, s-au aliniat planetele și reușim să facem concertul ăsta. Am renunțat la niște show-uri din București special pentru a putea face acest eveniment. În sufletul nostru am rămas fani ai muzicii, chiar dacă am ajuns să contăm în peisajul muzical și să avem oameni care ne ascultă. E o mare bucurie și onoare să împărțim scena cu ei. Deci nici nu mai încăpea discuția dacă să facem sau nu această colaborare. Pentru că iubim muzica, iar Ronnie e o parte importantă din istoria recentă rock-ului. A cântat cu mulți artiști foarte mari. Dacă ne vom întâlni la un concert, o să vezi exact care e bucuria mea atunci când văd un solist care cântă de-adevăratelea. Sunt ca un copil. Așa am fost și când Ronnie a venit prima dată la noi în sală. Stăteam la un metru de el și îi studiam tehnica. Eram fascinat de tot ce face. Pentru că nu mai auzisem așa ceva de atât de aproape.

 

 

Care va fi, pentru tine, cel mai special moment al concertului pe care abia îl aștepți?

 

RR: Pentru fani va fi ceva special să poată vedea cele trei trupe pe scenă. Trooper vor cânta primul lor album integral. Iar după concerte va exista un jam session pe scenă între noi și Trooper. Vom cânta trei piese pe care oamenii le vor recunoaște foarte ușor. Cel mai interesant e că nu vom repeta absolut deloc înainte. Va fi pe bune un jam session. Și sper că lumea se va bucura de acel moment al serii. 

 

B: Am multe momente cheie de care să mă bucur. 20 ani de la primul album. E o sărbătoare! O să cântăm discul integral, pe langă hiturile care nu pot lipsi. E primul concert full al lui Ronnie în România. Va fi a doua oară când suntem pe scenă cu el. Ne întâlnim cu Inteligent Music Project și ne revedem cu Olympus Mons. Deci fiecare parte a acestui eveniment este specială. 

 

C: Marea mea bucurie e că va fi un concert cu adevărat de Rock and Roll. Nu prea se mai întâmplă asta în zilele noastre. Vor fi pe scenă trupe care sunt extrem de pasionate de Rock and Roll. Și sunt convins că vom primi același lucru și din fața scenei. 

 

Coiotu’: „abia aștept să cântăm „Totul e fals” pe scenă cu toți muzicienii care au înregistrat „Trooper I””

 

Spune-ne o piesă pe care ți-ai dorit neapărat să o incluzi în setlist-ul concertului de pe 24 septembrie.

 

RR: Ultima perioadă a fost foarte specială pentru noi. Am plecat în primul turneu de după ce am reprezentat Bulgaria la Eurovision, în mai. În plus, tocmai am lansat un album în iulie. Așadar, avem un set de piese noi, comparativ cu ultimul turneu. Pentru mine, două din ele sunt foarte speciale. E vorba de prima piesă pe care am scris-o pentru trupa asta. Iar al doilea se numește „New Hero” și e special pentru noi pentru că are un mesaj despre lucrurile actuale care se întâmplă în jurul nostru. Încercăm să le transmitem oamenilor că schimbarea pe care ne-o dorim stă în educația copiilor. Ei reprezintă viitorul. Abia aștept ca publicul din București să le asculte la Arenele Romane.

 

B: Aș alege ceva ce n-am mai cântat de mult. Cu siguranță hiturile vor fi acolo. Așa că aș alege între "Totul e fals" și "Pentru tot ce a fost". 

 

C: Cântând integral albumul „Trooper I”, sunt piese pe care nu le-am mai cântat de foarte mult timp. Sunt piese pe care nu le-am mai cântat de 15 ani. Însă, abia aștept să cântăm „Totul e fals” pe scenă cu toți muzicienii care au înregistrat „Trooper I”, pentru că vor fi toți acolo. E o piesă lungă, grea și care nu prea și-a găsit loc în setlist-uri. Asta e ghinionul nostru. Avem piese foarte lungi și dacă le-am include în concerte, am cânta cinci - șase piese și am pleca acasă. 

 

 

„Trooper I” s-a lansat acum 20 de ani. Ești ceea ce visai acum 20 de ani să devi?

 

RR: Da și nu. Da, pentru că, evident, sunt foarte mândru de ceea ce am făcut în viața mea profesională și personală. Și nu pentru că nu mi-am imaginat niciodată că voi fi în această poziție. Chiar dacă am crescut într-o familie de muzicieni și știam că voi face muzică lamun moment dat,, credeam că va fi ceva cu prietenii și ca hobby. Îmi amintesc că acum 12 ani când m-am mutat în Spania lumea îmi spunea "Te-ai mutat în Spania pentru a avea oportunități în muzică". Răspunsul meu era "Nu, m-am mutat în Spania pentru că a avea oportunități în viață".Când m-am mutat acolo, am lucrat tot felul de lucruri. Grădinar, poștaș, am lucrat într-o măcelărie, am zugrăvit case. Apoi, dintr-o dată, s-a ivit o oportunitate. Când am fost sunat să mă alătur trupei Rainbow, eram neangajat. Nu aveam bani, nu aveam nimic. Așteptam oportunități. Asta e ceva ce lumea nu știe. Și de acolo, dintr-o dată, mi-am dezvoltat cariera foarte rapid pentru că de atunci și până acum sunt doar 7 ani. În timpul ăsta am făcut lucruri la care mulți muzicieni nu speră într-o viață întreagă. Ce am acum e o viață perfectă pentru mine. Dacă mâine, de exemplu, m-aș opri din a face muzică, tot ce am făcut până acum ar fi suficient.

 

B: Noi am copilărit în Târgoviște, pe vremea comunismului. Să te gândești că am fi putut face o formație și să venim să prezentăm un album de heavy metal în fața întregii țări era ceva dincolo de imaginație. Noi, la momentul respectiv, eram niște prieteni care făceau muzică împreună. Lucrurile au mers de la sine pe parcurs. Niciodată nu te gândești unde ai vrea să te oprești. Sky is the limit. Și așa vom și continua. Să ne dorim lucruri și să facem ce ne place.

C: Eu sunt foarte mulțumit! Mi se pare că am realizat, în România, mai mult decât se putea cântând heavy-metal. La început nu ne gândeam că vom ajunge aici. Nu exista niciun fel de oportunitate și deschidere. Sunt mândru că am reușit să facem totul fără ajutorul altora, la început. Sunt bucuros pentru că și dacă ne-am opri mâine, am rămâne în povestea rock-ului românesc drept o trupă verticală, care a cântat mereu ce a vrut să cânte. Fiecare disc sună exact cum a vrut Trooper. Nu a contat nimic altceva. Dacă adaug și faptul că lucrez într-un radio, că predau într-o școală, mi se pare că dincolo de cât de mari ar fi greutățile din jur, trebuie să recunosc că îmi trăiesc visul. Asta mi-am dorit, asta am primit. 

 

 

Ai un mesaj final pentru fani, în special pentru cei care vor veni pe 24 septembrie la Arenei Romane?

 

RR: Doar să vină! Va fi special pentru Trooper pentru că au o aniversare importantă. La noi va fi primul concert în România. Iar pentru mine asta e special pentru că România e locul pe care l-am ales să-mi fie casă, acum 3 ani. Îi vom avea și pe Olympus Mons cu noi, un jam session la final, o locație superbă și sper ca și vremea să țină cu noi! Sper să vă văd pe toți acolo!

 

B: Și eu am același mesaj. Haideți toți pe 24 septembrie la Arenele Romane să iasă o sărbătoare minunată, pentru că fără voi nu înseamnă nimic ce vom face noi acolo! Și aș vrea să le mulțumesc oamenilor că au transformat primul nostru album în ceea ce e azi și asta ne dă ocazia să îl sărbătorim acum. 

 

C: Prieteni, după cum știți, eu sunt foarte bătrân și nu se știe dacă o să apuc să aniversez 30 de ani de la „Trooper I”. Așa că asta e șansa voastră să veniți să-l ascultați integral! Sunt extrem de bucuros că se întâmplă evenimentul ăsta și că-i avem pe Intelligent Music Project și aș vrea să pot să împart lucrul ăsta cu voi toți. Mă bazez pe marea armată Trooper să fie acolo, pe 24 septembrie la Arenele Romane!