Rock News

Dave Mustaine: „Muzica a fost mânată de multă răzbunare și animozitate către fosta mea trupă”

Chitaristul și co-fondatorul trupei de thrash metal Megadeth, Dave Mustaine, a împlinit 60 de ani și rămâne unul dintre cei mai buni chitariști. Artistul nu a avut o existență ușoară, iar mare parte din viața lui s-a luptat cu dependența de droguri, dar asta nu l-a împiedicat să fie un muzician dedicat, cu o avere de peste 20 de milioane de dolari, bani făcuți doar din cariera muzicală.

După o pauză de șase ani, timp în care Dave a reușit să se recupereze după un cancer la gât, Megadeth a revenit cu un album nou, „The Sick, The Dying ... and the Dead”, unde multe dintre piese sunt inspirate de experiențele sale personale. 


Dacă ești curios să afli mai multe despre Dave, am pregătit o listă de 10 lucruri interesante despre artist.

1. În adolescență, Dave a fost inspirat de trupe precum Judas Priest, Iron Maiden, Motörhead, și i-a venit ușor să cânte la chitară. În 1981, când avea 19 ani, prima lui trupă, Panic, s-a dezmembrat, după ce bateristul lor, Mike Leftwych, a murit într-un accident de mașină. A fost o tragedie care a avut o influență puternică asupra vieții muzicianului, iar asta l-a dus către trupa din Los Angeles, Metallica.

2. Mustaine a fost chitarist în trupa Metallica aproape patru ani, dar a fost dat afară din cauza dependenței de alcool. Plus de asta, atitudinea față de restul grupului nu l-a ajutat (la un moment dat i-a dat un pumn solistului James Hetfield în față), însă, așa cum a declarat de-a lungul timpului, și-ar fi dorit să fi avut parte de o a doua șansă: „Deja îl lovisem pe James în față și am pus în pericol securitatea fizică și financiară a trupei, așa că înțeleg de ce nu mi-au oferit o a doua șansă. Dar, la acea vreme, mi-ar fi plăcut asta. Mi-ar fi plăcut ca cineva să-mi spună - hei, Dave, bei prea mult și te rugăm să nu mai lovești solistul în față. Probabil aș fi fost ok cu asta”.


3. Mare parte din acea energie negativă, după ce a fost dat afară din Metallica, cât și nevoia de răzbunare, a canalizat-o în Megadeth. „Muzica a fost mânată de multă răzbunare și animozitate către fosta mea trupă. Cumva suntem prieteni acum, dar atunci am fost extrem de nervos. La un moment dat, nici nu mi-a mai păsat, deoarece ceea ce făceam s-a simțit mai important decât ceea ce făceau ei. Dacă mă uit în spate, sunt bucuros cu modul în care lucrurile s-au așezat și nu aș schimba nimic. Aș trece din nou prin fiecare obstacol, deoarece sunt mulțumit cu cine sunt acum”.


4. Destinul lui Dave nu a fost ușor, nu a avut o copilărie ușoară, alături de un tată abuziv și alcoolic și o mamă strictă. „Tata obișnuia să bea foarte mult și era abuziv, așa că părinții mei au divorțat când eram tânăr, dar lucrurile au mers înspre rău. Ne-am mutat în Costa Mesa, la mătușa mea, care făcea parte din Martorii lui Iehova, iar atunci și mama a început să facă parte din sectă. Ei nu cred în Crăciun, zile de naștere, sărbători. Viața mea a fost ruinată până când m-am mutat de acasă”.

5. Muzicianul a fost dependent de heroină mulți ani, însă acum a scăpat de adicție. Cu toate astea, despre acele vremuri, el a spus: „Drogurile și băutura nu au fost soluții minunate, dar atunci au ajutat.” Pacea interioară și-a găsit-o atunci când a devenit creștin. Dacă vrei să afli mai multe despre anii tumultuoși din viața lui Dave, atunci ar fi bine să citește autobiografia super detaliată a acestuia, lansată în 2011, „Mustaine: A Heavy Metal Memoir.”


6. Dave a practicat și magia neagră în tinerețe, atunci când a ieșit din Martorii lui Iehova. Așa cum povestește, el a făcut două vrăji - unui coleg agresiv de școală și unei tipe, astfel încât să o cucerească. Muzica lui are refriri, de asemnea, la magia neagră cum ar fi piesa „The Conjuring”, cu multe instrucțiuni despre cum să faci vrăji. În prezent, însă, crede cu tărie că nimeni nu trebuie să le spună oamenilor cum să-și trăiască viața. „Dacă vrei să mergi la biserică, mergi la biserică. Dacă vrei să citești Biblia, citește Biblia. Dacă nu vrei să asculți nimic despre astea, nu asculta. Iar dacă nu vrei ca oamenii să-ți povestească astfel de lucruri, spune-le să tacă din gură”. 


7. Despre însemnătatea muzicii și versurilor sale, Mustaine spune că el scrie „ca un povestitor.” „Nu le spun oamenilor ce să gândească. Ascultătorii trebuie să decidă pentru ei și știu foarte clar că dacă mă chinui foarte mult cu versurile, voi da greș”.

8. Muzicianul este căsătorit de peste 30 de ani, are doi copii, iar treaba asta îl face încredibil de mândru. „Cred că orice părinte bun își dorește ca tavanul lui să fie podeaua copiilor săi. Am fost extrem de strict cu copiii mei, iar treaba asta a dat rezultate. Acum avem doi adulți pe picioarele lor”, a spus el.


9. Experiențele și activitatea în scena de metal și-au pus amprenta asupra condiției sale fizice, încă de la o vârstă tânăra, iar Dave recunoaște că uneori îi este greu pe scenă. „Mă dor foarte tare mâinile și există multe probleme la încheieturi, din cauza datului din cap de-a lungul anilor. Dar asta este viața, se schimbă pe măsură ce îmbătrânești. Mă ajută faptul că am reușit să-mi țin viața personală departe de job. Am foarte mulți prieteni care nu au nicio treabă cu scena muzicală, iar asta e foarte cool. Acum, de fiecare dată când urc pe scenă, sunt capabil să mă descarc și să dau tot ceea ce e mai bun din mine.”


10. Cât despre viitor, Mustaine își dorește foarte tare să dea mai departe parte din învățăturile sale. „Mi-ar plăcea să-mi petrec restul vieții învățând trupe tinere să ia deciziile bune, fie că asta înseamnă să le povestesc ceea ce eu am făcut, sau ceea ce nu am făcut. Oricum, ceea ce am făcut va avea un rezultat, pe care ei îl vor dori sau nu. Mi-ar plăcea foarte tare să folosesc toată această experiență minunată pe care o am. Nu vreau s-o iau în mormânt cu mine”, a mai spus el.