Rock News

James Hetfield, omul care a modelat metalul

James Hetfield împlinește azi 59 de ani, iar metalul îl serbează astăzi pe unul dintre cei mai mari. Am mers în spate, uitându-ne cum a început cu muzica, care îi sunt pasiunile și care au fost evenimentele care i-au marcat viața.

Origini și background

1. James Hetfield provine dintr-o familie cu descendenți britanici, germani, irlandezi și scoțieni. Mama lui James Hetfield, Cynthia Hetfield a fost cântăreață de operetă, iar tatăl lui, Virgil Hetfield - șofer pe camion. Părinții lui erau adepții Științei Creștine. Aceștia nu credeau în puterea mediciniei nici chiar în momentul în care mama artistului s-a îmbolnăvit de cancer. Mai târziu, chitaristul a scris despre cum a fost crescut într-o familie credincioasă în cântecul „The God That Failed” de pe „Black Album”, un laitmotiv care se regăsește și-n alte compoziții muzicale. Din păcate, mama rockerului a murit de cancer când James avea 13 ani, iar tatăl lui l-a părăsit, „fără să spună un cuvânt”, după cum a declarat chiar Hetfield.


2. Născut în Downey, California, James Alan Hetfield a început cursurile de pian la vârsta de 9 ani. Cinci ani mai târziu, artistul a descoperit instrumental care avea să-i schimbe viața, chitara. În adolescență, James a activat în două trupe. Acestea se numeau Leather Charm și Obsession.



3. Cum a ajuns James Hetfield în trupa Metallica? Simplu. După ce a văzut un anunț postat de toboșarul formației, Lars Ulrich.



Accidentul pirotehnic

4. La cinci zile după ziua de naștere a lui James, din 1992, o încărcătură pirotehnică a explodat lângă el în timpul unui concert la Montreal. În timp ce chitara lui l-a protejat de cele mai grave explozii, a suferit totuși arsuri de gradul doi și trei din cauza incendiului care i-a cuprins partea stângă. Din fericire, artistul s-a recuperate repede și s-a întors pe scenă 17 zile mai târziu.

Puteți urmări un video, aici.


Despre hobbie-uri și alte pasiuni costisitoare

5. Hetfield iubește să se dea cu skateboardul, dar există o clauză în contractul său care îi interzice să facă acest lucru în timpul turneelor Metallica. Acest lucru se datorează faptului că și-a rupt brațul de câteva ori de la skateboarding, ceea ce l-a împiedicat să cânte pe scenă. Cu toate astea, skateboardingul nu este singurul lui hobby. Artistul mai practică snowboardingul, schi nautic, jet ski, să schițeze, vânătoare și personalizarea mașinilor și motocicletelor.



6. O mașină pe care o deține James este un Chevy Blazer numit The Beast (Bestia), deoarece este echipată pentru a supraviețui oricărei catastrofe, de la cutremure la explozii nucleare.


7. Printre cele mai importante mașini pe care le deține James în colecția sa de clasice mai găsim:

1. 1936 Auburn Roadster

2. 1937 Lincoln Zephyr

3. 1948 Jaguar

4. Pickup Ford F-100

5. Oldsmobile "Grinch"

6. Buick Skylark „Zgârie-nori”

7. 1936 Ford „Iron Fist” Coupe


Familia

8. Soția lui James a fost designerul de costume pentru trupa Metallica. Francesca este din Argentina și l-a cunoscut pe Hetfield în timpul unui turneu din 1992, intitulat Wherever We May. Cei doi s-au căsătorit în 1997 și au împreună 3 copii, Cali născut în 1998, Castor născut în 2000 și Marcella în 2002.