Rock Reviews

Judas Priest la București. Concert legendar, sold out într-o seară de luni #ConcertReview

Un concert într-o seară de luni sau cum să dovedești că după jumătate de secol Judas Priest este un band fresh și actual

Românii au demonstrat și de această dată că sunt cu adevărat prieteni ai rockului și au umplut în întregime Arenele Romane, seara trecută, la concertul Judas Priest, din cadrul turneului aniversar „50 Heavy Metal Years”. Iar titanii metalului britanic le-au oferit fanilor un show de ținut minte pentru încă jumătate de secol.


Jumătate de secol poate fi o viață de om. Ai crede că o formă de oboseală trebuie să se resimtă după ce reușești să reziști împreună ca trupă, rămâi în atenția publicului pentru atâta timp și să învingi toate greutățile care apar pe drum timp de 50 de ani. Ultimii 10 ani nu au fost deloc dintre cei mai simpli pentru rockerii britanici, care au întâmpinat câteva provocări semnificative: plecarea chitaristului K.K. Downing din 2011, vestea venită în 2018 că Glenn Tipton se luptă cu boala Parkinson din 2008, lucru care l-a forțat să își reducă semnificativ activitatea în trupă; ruptura de aortă, suferită pe scenă, a lui Richie Faulkner, înlocuitorul chitaristului Downing, urmată de o intervenție pe cord deschis. Toate aceste lucruri probabil că au contribuit,, împreună cu pandemia, la amânarea acestui turneu planificat inițial să aibă loc în 2020. 


Așteptarea a fost mare pentru fanii români care își doreau să îi revadă pe rockerii de la Judas Priest, iar concertul pe care l-au primit seara trecută a fost pe măsură. Vocea metalică și total inconfundabilă a lui Rob Halford a electrizat scena gândită să arate ca un depozit indistrial cu butoaie metalice, lanțuri și siglele „J.P. Metal Works” puse peste tot în acest decor. Deși cei 70 de ani ai vocalistului Halford se resimt pe alocuri în vocea sa, în special pe acutele pentru care acesta a devenit consacrat, performanța și spiritul lui rămân colosale. Iar publicul nu s-a sfiit să arate cât de vrăjit a fost de performanțele lui și nu a ezitat niciun moment să intre în dialogurile pe care acesta le iniția de pe scenă, exact ca în celebra scenă a lui Freddie Mercury de pe scena Wembley, în 1986. Doar că Rob Halford a facut-o în stilul și tonalitatea specifice unui adevărat zeu metal.


Setlist-ul concertului a inclus o bună parte dintre cele mai îndrăgite piese ale trupei, aceasta deschizând concertul cu „One Shot at Glory” în plinele ovații ale publicului. Seara a fost continuată  de piese precum „You've Got Another Thing Comin”, „Turbo Lover”, „Hell Patrol” și „Painkiller”, care a încheiat primul setlist al concertului Judas Priest de la București, înainte ca trupa să revină în fața mulțimii aflate în delir pentru a oferi un bis incendiar cu Electric Eye”, „Hell Bent for Leather”, „Breaking the Law” și „Living After Midnight”. 


Cu siguranță, unul dintre pașii pentru a rămâne pe val este să oferi un concert incendiar, ceea ce Judas Priest au făcut din plin seara trecută, și să închei totul când parcă ar mai fi mers una sau chiar două piese. Asta demonstrează experiența și profesionalismul unei trupe care, după jumătate de secol, știe exact cât să ofere fanilor încât să îi lase la final cu sentimentul de „Mai vreau un concert Judas Priest!”. Lucru pe care rockerii nu s-au ferit să îl confirme, afișând la final, mare, pe tot ecranul, mesajul  „Judas Priest will be back!”


Foto: Mihai Vasilescu