Rock Reviews

KISS, show extraterestru la Rock the City 2022

Legendara trupă americană KISS a înrolat în KISSARMY mulțimea entuziastă, prezentă la concertul anului în România, susținut aseară la Romexpo.

Un spectacol multimedia și pirotehnic de ultimă generație, un setlist fredonat pe de rost de miile de spectatori, proiecții cu OZN-uri, fascicule de lasere care au brăzdat cerul, artificii de zile mari, machiajul celor mai cunoscuți mascați ai rockului, un zbor cu tiroliana, o limbă lungă și însângerată, un ocean de confetti pulverizat, o prestație scenică energică și o acustică excelentă au fost ingredientele care au definit aseară concertul anului în România: KISS la Romexpo, în cadrul festivalului Rock the City 2022. 

Pentru publicul care a umplut până la refuz parcarea A de la Romexpo ca să vadă live spectacolul de pe impresionanta scenă – neafectată de ploaia căzută după-amiază, cu cortegiul de RoAlerte aferente – a fost primul sărut al trupei americane. Dar și ONE LAST KISS, întrucât starurile glam rockului all-time au venit la București pentru un concert din cadrul turneului mondial End of The Road. 

Gene Simmons „The Demon” are 72 de ani, Paul Stanley „The Starchild” - 70 de ani, Tommy Thayer „The Spaceman” - 61 de ani, Eric Singer „The Catman” - 64 de ani. Dar cei 267 ani însumați pe scenă n-au indicat nicio clipă că trupei KISS ar trebui să îi sune retragerea. Poate că piesele lor nu vor face din nou furori în topuri după ce puștimea le va descoperi într-un serial de pe Netflix, cum s-a întâmplat cu Kate Bush și cu Metallica. Însă energia debordantă arătată aseară pe scenă de KISS dezvăluie o trupă super-profi, capabilă să susțină un show viguros, incendiar, fără cusur. Ne-a transformat pe toți în membri ai KISSARMY, chiar și pe cei pentru care „Lick It Up”, „Black Diamond” sau „Rock and Roll All Nite” sunt audiții recente. 

După promițătorul mesaj din off care a prefațat concertul, „Alright Bucharest! You wanted the best! You’ve got the best! The hottest band in the world! KISS!”, americanii și-au făcut apariția pe scenă cu punctualitate – fix la ora 21.00. Au urmat două ore de hituri și un dialog permanent al artiștilor cu publicul. 

Niciodată numele orașului nostru n-a fost pomenit mai des în vreun concert de anvergură ca aseară. Paul Stanley, care avea să zboare deasupra noastră de pe scenă pe platformă, ne-a spus pe numele mic toată seara, „Bucharest”, apoi ne-a spus și pe numele de familie: „Bucharest, Romania, you are awesome!”. După balada „Beth”, în interpretarea „tobarului” Eric Singer, așa cum inițial o cânta fostul membru Peter Criss, cei de la KISS au făcut o reverență în fața noastră și au făcut prima poză cu noi. Concertul s-a încheiat cu mesajul „KISS – scris în trei culori – LOVES YOU BUCHAREST”. 

După o seară magnifică, răspunsul Bucureștiului nu putea fi decât unul: KISS - We Were Made for Lovin’ You. 


Autor: Horia Ghibuțiu

Credit foto: Mihai Anghel