Rock News

Chitara lui Kurt Cobain din videoclipul „Smells Like Teen Spirit” s-a vândut cu 4,5 milioane de dolari la licitație

Evenimentul de succes - de trei zile - de la Julien's Auctions, „Music Icons”, desfășurat vineri, sâmbătă și duminică a culminat cu foarte așteptata vânzare a chitarei electrice care a schimbat muzica și lumea: chitara electrică Fender Mustang din 1969 pe care Cobain a cântat în hitul revoluționar al Nirvana și în videoclipul din 1991, „Smells Like Teen Spirit”.

Suma de 4,5 milioane de dolari a depășit cu mult estimarea inițială de 600.000 de dolari.

Chitara a fost achiziționată de The Jim Irsay Collection din Indianapolis într-un război între colecționari și ofertanți de pe tot globul, care au participat live la Hard Rock Cafe New York, online la juliensauctions.com și la telefon. Modelul este un Fender Mustang din 1969 pentru stângaci, cu finisaj Lake Placid Blue.

Cobain a considerat această chitară Fender Mustang din 1969 una dintre preferatele sale şi a spus în ultimul său interviu pentru Guitar World: "Sunt stângaci şi nu este foarte uşor să găseşti chitare pentru stângaci de înaltă calitate la preţ rezonabil. Dar dintre toate chitarele din lume, Fender Mustang este preferata mea. Am deţinut doar două dintre ele".

În onoarea lunii de conștientizare a sănătății mintale, familia Cobain donează o parte din veniturile provenite din vânzarea legendarei chitare pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la tulburările de sănătate mintală și pentru a elimina stigmatizarea asociată cu aceste boli.

Foto: Getty Images/ Guliver.