Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Amy Lee (Evanescence): „După ce mi-am făcut pașaportul, România a fost prima țară în care am mers”|Exclusiv Rock FM

Evanescence revine la București pe 7 iunie 2022, la Arenele Romane, un loc care i s-a părut foarte frumos solistei Amy Lee. Am stat de vorbă cu ea înaintea show-ului și ne-a spus de legătura pe care o are cu România, semnificația numelui „The Bitter Truth” și cât de greu este pentru o femeie să facă parte din lumea metal-ului.

Rock FM - Mă bucur mult că putem discuta din nou. A trecut multă vreme de la precedenta întâlnire.

Amy Lee - Când ne-am văzut ultima dată?

Rock FM - În 2012!

Amy Lee - Așa este. Nu-mi vine să cred că a trecut timpul atât de repede!

Rock FM - Spune-mi dacă ești pregătită să începem interviul.

Amy Lee - Normal. Să-i dam drumul!

Rock FM - Nu este prima oara când veniți în România. Spune-mi dacă-ți mai aduci aminte ceva legat de precedentele show-uri în București.

Amy Lee - Ei bine, țin minte... este un loc minunat. Chiar mă întrebam dacă o să cântam tot acolo. Arată aproape ca un colosseum. Ca o construcție veche romană. Ai idee la ce mă refer?

Rock FM - Da. Locul se numește "Arenele Romane".

Amy Lee - Exact. Nu cred că vom cânta acolo de data asta.

Rock FM - Ba da. Fix acolo veți cânta.

Amy Lee - Am fost acolo o dată sau de două ori în ultimii ani și a fost superb. Țin minte că eream toți transpirați rău. Și îmi tot spuneam în minte că nu știam că este atât de cald în București. (râde) A fost foarte frumos. Ba chiar aș spune că a existat ceva magic. Mereu găsim în Europa locuri frumoase și încărcate de istorie. Este extra special. Iar în România am filmat clipul piesei "Bring Me To Life". Asta ne va lega mereu. După ce mi-am făcut pașaportul, România a fost prima țară în care am mers.

Rock FM - Cred că te-ai săturat de întrebarea asta, însă vreau să știu cum v-a afectat pandemia. Cum a fost influențat noul vostru disc?

Amy Lee - Ne-a afectat din plin. Eram în turneu cu Within Temptation, începuserăm lucrul la noul album... Chiar dacă nu aveam toate piesele compuse, ne-am apucat să imprimăm. A fost ultima oară când ne-am văzut față în față pentru multe luni. Norocul a făcut să înregistram câteva idei și practic am avut single-urile pregătite când a venit momentul. Am fost nevoiți să stăm departe unii de alții, însă asta nu a făcut decât să ne împingă să vrem și mai mult să ne întoarcem pe scenă. Nimeni nu știa ce o să urmeze, sau cât vă dura totul. Am stabilit să lansăm single-uri periodic și să sperăm că totul o să treacă cât mai repede. În timpul ăsta am lucrat mult la piese noi. Fiecare de la el de acasă. Am adus o mulțime de idei, apoi împreună am pus totul cap la cap. Tot norocul a făcut ca producătorul nostru să locuiască destul de aproape de mine. Am putut lucra destul de mult fară niciun fel de problemă. Ne trimiteam variante demo pe email, discutam, așa a trecut timpul. La un nivel mai profund, am simțit că presiunea de peste tot din lume era aproape tangibilă. Erau așa multe de spus, atât de multe de simțit...

Rock FM - Ai simțit presiune din partea celor care te tot întrebau când va apărea un album nou Evanescence?

Amy Lee - Nu! În niciun caz. Nu am simțit asta. Înțelegi ce vreau să spun? Eu mereu am considerat că este un adevărat dar să poți scrie muzică. Am vrut ca lucrurile să vină de la sine. Fară să forțez nimic. Nu cred că poți face treabă bună dacă forțezi lucrurile. Chiar și în viață. Este bine să nu forțezi anumite situații. Cu toții am avut diverse alte proiecte. Și eu am mai multe laturi în afară de ceea ce cânt cu Evanescence. Este bine că am putut încerca mai diferite drumuri. Însă în clipa asta mă bucur mult că am putut scrie ceva nou alături de colegii mei. Era momentul potrivit. Ne doream cu adevărat.

Rock FM - Care este "The Bitter Truth"? Ce se ascunde în spatele acestui nume?

Amy Lee - Că o să murim cu toții într-o zi! (râde) Cam despre asta este vorba. Chiar dacă asta este baza, am atins multe alte subiecte. Este bine să știm, indiferent cât de greu este, că mai bine conștientizăm un adevăr dureros decât să ne bucurăm de o minciună fericită.

Rock FM - Este greu în 2022 pentru o femeie să cante metal? Să fie parte atât de importantă a scenei rock!

Amy Lee - Nu! Este minunat! Superb! Chiar este. Simțeam diferit acum ceva ani. Însă în timp lucrurile s-au schimbat mult. Au apărut multe trupe cu soliste. Oamenii s-au mai relaxat. Nu mai este nimic uimitor. Suntem unice în felul nostru. Nu încercam să imitam pe nimeni. Nu vrem să ne încadram într-un șablon.

Rock FM - Când ai pornit Evanescence bănuiai că veți ajunge atât de departe?

Amy Lee - Nu. În niciun caz. Eram tineri. Este incredibil că s-a întâmplat așa. Este bine să crezi. Este bine să visezi departe, însă niciodată nu ai garanția că se va ajunge la un așa nivel. Scopul meu principal era să scriu o muzică așa cum o auzeam eu în cap. Nu mă gândeam la stadioane și mii de oameni. Eu voiam doar să pot pune în practică ideile din capul meu. Știu ce înseamnă muzica mea pentu mine. Văd și felul în care publicul nostru rezonează. Sunt fericită să știu că am ajuns în felul ăsta să fiu mereu alături de persoane din toată lumea. Este cea mai mare realizare a mea. În afară de fiul meu.

Rock FM - Am văzut că Journey și Toto vând chiar în clipa asta stadioane întregi în Statele Unite. Motley Crue și Def Leppard vând și ei arene întregi. Metallica sau Avenged Sevenfold vând zeci de mii de bilete pentru fiecare show în State. Spune-mi te rog dacă rockul a început să revină și în America. În ultimii ani mai toți artiștii rock se plângeau de faptul că mass media nu vrea să mai difuzeze acest gen muzical în State.

Amy Lee - Este greu să-ți dai seama exact. Vorbim aici despre trupele din mainstream. Este doar o impresie că în America nu se mai ascultă rock. Cifrele nu sunt mereu importante. Mulți cred că ajungi mare doar dacă ajungi la radio. Sau dacă te difuzează MTV. Rock-ul a ieșit din mainstream aproape complet. Daca urmărești toate evenimentele importante ai să vezi că rock-ul apare mic undeva într-un colț. Dar asta nu înseamnă că nu exista un public mare care încă ascultă metal. Apar generații noi de ascultători și apar trupe noi extraordinar de bune. Însă cred că aici ai dreptate. Cel mai bine poți să vezi acest lucru la concerte. Există trupe care vând stadioane uriașe. Acolo se vede clar că mulți muzicieni rup totul chiar dacă nu îi difuzează pe MTV.

Rock FM - Spune-mi care este cel mai mare vis pe care îl ai. Legat de muzica.

Amy Lee - Aaaaaa. Să mă gândesc. Gata! Nu am apucat să cântam la Madison Square Garden. Vom ajunge în iarna pe O2 Arena, concertul face parte din seria de show-uri amânate din cauza pandemiei, însă nu știu când vom ajunge pe Madison. Am urcat acolo pe scena pentru 3 cântece în cadrul unui festival, însă nu se pune! Nu, nu! Vreau să ajungem acolo cu un concert întreg! Haide! Știu că se poate!!! (râde)

Rock FM - Tu ai ultimul cuvânt! Spune-mi ce vrei să le transmit fanilor Evanescence din România.

Amy Lee - Vă iubim mult! Suntem nerăbdători să ne întoarcem. Abia așteptăm să fim din nou între prieteni, să cântam... Vă iubim, ne-ați lipsit, și abia aștept să ne revedem!

Rock FM - Mulțumesc mult, Amy!

Amy Lee - Mulțumesc și eu! Ne vedem curând!