Rock News

Billie Joe Armstrong: 5 formații din care face parte în afară de Green Day

Iată cu ce trupe își ocupă timpul solistul Billie Joe Armstrong atunci când nu lucrează la material nou pentru Green Day.

Încă din 1990, solistul Billie Joe Armstrong s-a făcut remarcat datorită faptului că reprezintă formația Green Day la nivel global. Alături de grupul pe care l-a fondat împreună cu basistul Mike Dirnt (ulterior alăturâmdu-li-se și Tre Cool), muzicianul a creat treisprezece albume de studio, unsprezece EP-uri și patru discuri live. Poate chiar mai important decât atât, băieții au lansat multe dintre imnurile punk-rock ale anilor ‘90/2000: „When I Come Around”, „American Idiot”, „Jesus of Suburbia”, „Boulevard of Broken Dreams”, „Holiday” și „Wake Me Up When September Ends”.

Mai puțin cunoscut este faptul că lui Armstrong nu i-a ajuns experiența Green Day, ci s-a dezvoltat și pe alte planuri – mai exact, în alte trupe. Tocmai din acest motiv, am simțit că a venit momentul să analizăm și materialul lansat de solist în alte formate. Iată, mai jos, cele cinci grupuri (înafară de Green Day) cu care artistul îşi expune talentul.

1. Pinhead Gunpowder

Deși numele formației a fost ales pe baza unui ceai găsit într-o expediție prin gunoaie, materialul lansat de Pinhead Gunpowder este, în cea mai mare parte, de calitate superioară. Grupul a fost format în 1991, fiind bazat actualmente pe colaborarea lui Armstrong cu toboșarul Aaron Cometbus, basistul Bill Schneider și chitaristul Jason White. Dn 1991 și până în 2008, artiștii au lansat opt EP-uri și un album complet.

2. The Network

Trupa asta nu este atât de diferită de Green Day. Motivul? Grupul este format chiar din membrii Green Day, doar că artiștii s-au deghizat și și-au schimbat numele de scenă. Cu două albume de studio lansate (la distanță de cincisprezece ani), artiștii au reușit să capteze atenția publicului. Te lăsăm pe tine să decizi cât de diferit este mterialul de cel al Green Day:

3. The Longshot

The Longshot reprezintă una dintre inițiativele lui Billie Joe de lansare pe cont propriu. Cu toate astea, muzicianul a colaborat cu basistul Jeff Matika, toboșarul David S. Field și chitaristul Kevin Preston pentru cinci materiale de studio – un LP și patru EP-uri. Toate cele cinci albume au fost lansate în același an: 2018.

4. SWMRS

Trupa asta nu este chiar a lui Billie Joe, ci a fiului său, Joey Armstrong. Chiar și așa, merită o mențiune. Solistul Green Day s-a ocupat de primele două discuri ale grupului, iar rezultatul poate fi analizat mai jos:

5. Foxboro Hot Tubs

Foxboro Hot Tubs este un alt proiect „secret” al formației Green Day, numele ăsta fiind folosit atunci când artiștii își doresc să organizeze spectacole surpriză. Lineupul membrilor permanenți ai Green Day este completat de muzicienii care li se alătură în turneu: Jason White, Jason Freese și Kecvin Preston. Până acum, grupul a lansat un singur album de studio: „Stop Drop and Roll!!!”.

Foto: Facebook, Green Day