Rock News

Janis Joplin: 10 melodii de la prima solistă de blues alb

Janis Joplin, una dintre cele mai autentice voci ale scenei blues rock care a ieșit pe scena contraculturii psihedelice de pe Coasta de Vest la sfârșitul anilor 60, are înregistrate numai două albume solo și alte două cu trupa sa, Big Brother and the Holding Company.

Chiar și cu o carieră scurtă și doar patru albume de studio, ea a lăsat lumii o moștenire atât de bogată, încât la cinci decenii de la moartea sa, melodiile ei rămân atemporale.

1. Down On Me



2. Kozmic Blues

În aprilie 1969, din cauza epuizării, a început să consume alcool şi droguri. În același an participa la Festivalul de la Woodstock, unde a lansat "Ball And Chain" şi "Piece of My Heart". Spre finalul acelui an deja avea probleme cu drogurile şi a hotărât să ia o pauză. Ultimul său concert a fost în Madison Square Garden din New York, în noaptea dintre 19 şi 20 decembrie 1969.

3. Ball And Chain



4. Piece of My Heart

În februarie 1970, a plecat la Rio de Janeiro pentru carnaval şi pentru o cură de dezintoxicare. La întoarcerea în San Francisco, Albert Grossman i-a propus lui Janis un nou grup, Full Tilt Boogie Band, iar Janis a acceptat. În vara acelui an a participat alături de grup la Festival Express, împreună cu alţi artişti importanţi din acea perioadă, The Grateful Dead, Buddy Guy şi The Band.

5. Summertime



6. Mecedez Benz

În septembrie 1970, s-a mutat la Los Angeles şi a înregistrat "Pearl". Ziua de 4 octombrie 1970 a fost o zi importantă la studio şi pentru a sărbători a ieşit să bea un pahar cu colegii. Câteva ore mai târziu a fost găsită moartă, cel mai probabil în urma unei supradoze.

7. Get It While You Can



8. Cry Baby

Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenuşa i-a fost împrăştiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson. La şase săptămâni de la moartea sa, a fost lansat și albumul pe care îl înregistrase, "Pearl" (în 1971), care s-a menţinut pe locul întâi timp de 14 săptămâni.

9. Me and Bobby McGee



10. Move Over

În 2004 revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 46 între cei mai buni 100 de artişti ai tuturor timpurilor, iar în 2005 a primit postum Grammy Lifetime Achievement Award.

Foto: Getty Images/ Guliver.