Rock News

Nick Cave: Punctul de pornire pentru discul „Carnage” a fost o înțelegere cu un prieten

Totul a început cu melodia „White Elephant”, pe care Cave „a dat-o la schimb” pentru o pictură.

Înregistrat în timp ce pandemia ne ținea pe toți închiși în case, cel mai recent album al lui Nick Cave, „Carnage”, a ajuns la urechile fanilor pe 25 februarie – acum fix două săptămâni. Nici nu am apucat să ne obișnuim cu noul material lansat de australian, că solistul revine în acțiune cu detalii din culise. Adică, exact așa cum ne place.

Într-o postare pe blogul său personal, adusă în atenția noastră de Far Out Magazine, Nick Cave a povestit care a fost una dintre influențele sale principale: artistul Thomas Houseago, lui fiindu-i dedicată piesa „White Elephant”. Între cei doi fiind o relație de prietenie, Cave s-a îngrijorat când sculptorul a dispărut de pe fața pământului. Câteva luni mai târziu, cei doi au reintrat în contact.

„Mi-a zis că se află în Malibu, recuperându-se (n.r. după o cădere nervoasă),” scrie Nick. „[...] Mi-a zis că e în regulă, dar că nu mai găsește în sine rezervele pentru a face artă. Asta era într-o perioadă în care aveam dificultăți în a crea versurile pentru discul ce avea să devină «Carnage»,” continuă el.

Asta a rezultat într-o înțelegere între cei doi prieteni: Nick a promis că îi va scrie un cântec lui Thomas, cu condiția ca cel din urmă să îl creeze o pictură. „În noaptea aia am scris «White Elephant» și i-am trimis-o. Versurile au venit [...] rapid, într-o singură încercare, ceea ce este foarte neobișnuit pentru mine,” povestește Cave. În același timp, relatează el, și Thomas a creat o pictură pe care i-a trimis-o, aceasta fiind încă pe drum.

Cu „White Elephant”, spune artistul, a început perioada de compoziție intensă, de acolo rezultând albumul „Carnage”. Discul creat în colaborare cu producătorul Warren Ellis a apărut numai în format digital. Pentru CD și vinil mai avem de așteptat până pe 28 mai.