Rock News

"Pearl", ultimul album al lui Janis Joplin, relansat la aniversarea de 50 de ani

Ultimul album de studio al lui Janis Joplin, "Pearl", va face obiectul unei relasări, la aniversarea de 50 de ani. Discul, de patru ori certificat "platină" de RIAA va fi relansat în aprilie.

Albumul a fost lansat pe 11 ianuarie 1971, la trei luni de la plecarea lui Joplin, pe 4 octombrie 1970 și cu opt zile înainte de ceea ce ar fi fost cea de-a 28-a aniversare a ei (19 ianuarie).

The Rock & Roll Hall of Fame din Cleveland organizează cu aceasta ocazie si o expoziție specială dedicată lui Janis Joplin și albumului Pearl, programată să se deschidă pe 21 mai 2021.

De asemenea, o alta lansare programata pentru acest an este si viitorul volum în ediție limitată, "Janis Joplin: Days & Summers - Scrapbook 1966-68".

În timpul carierei, Joplin a tinut înregistrari personală ale ascensiunii sale meteorice, incluzand aici afișe de concert, suveniruri, decupaje din presă, fotografii și înregistrări și pe care si le-a adnotat. Acestea vor fi prezentate publicului, alături de articole nepublicate anterior din arhiva personală, plusscrisori pentru familie și un album inedit din anii de liceu, 1956-59. Cartea oferă o nouă relatare a vieții extraordinare a cântăreței. Este disponibil pentru precomandă pe site-ul web Joplin.

"Pearl" este si singurul album pe care Joplin l-a înregistrat vreodată cu Full Tilt Boogie Band si a inclus înregistrări de studio cu melodii pe care le-a prezentat publicului în turneul anterior.

"Pearl" a ajuns pe locul 1 în Billboard 200, o poziție pe care a deținut-o timp de nouă săptămâni. Albumul are unele dintre cele mai cunoscute și mai iubite melodii ale lui Janis Joplin, inclusiv coverul “Me and Bobby McGee” a lui Kris Kristofferson și a cappella „Mercedes Benz”, ultima piesă pe care a înregistrat-o vreodată.

Foto: Getty Images/ Guliver.