Rock News

Eddie Van Halen, chitarist şi fondator Van Halen, a murit la 65 de ani

Eddie Van Halen, chitarist şi fondator Van Halen, a murit ieri după "o lungă luptă" cu cancerul, a anunţat fiul său, Wolfgang.

Wolfgang a scris: „Nu-mi vine să cred că trebuie să scriu asta, dar tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga și greaua luptă cu cancerul în această dimineață.

A fost cel mai bun tată pe care l-am putut avea vreodată. Fiecare moment pe care l-am împărtășit cu el pe și în afara scenei a fost un cadou.

Inima imi este frânta și nu cred că mă voi recupera vreodată pe deplin după această pierdere.

- Te iubesc atât de mult, Pop".

Potrivit TMZ, Eddie a murit la Spitalul St. John din Santa Monica, California. Soția lui, Janie, era alături de el, împreună cu Wolfgang, și Alex, fratele lui Eddie și bateristul Van Halen.

Site-ul raportează că problemele lui Eddie Van Halen s-au agravat în ultimele 72 de ore, medicii descoperind că cancerul său s-a mutat la creier, precum și la alte organe.

În 2001 a fost diagnosticat cu cancer la limbă, iar un an mai târziu a fost declarat vindecat. Potrivit presei americane, el se lupta cu un cancer la gât de cinci ani, urmând tratamente în SUA şi Germania.

Eddie Van Halen s-a născut în Olanda, dar a crescut în Pasadena. Era considerat unul dintre cei mai talentati chitaristi si supranumit „Mozart al chitarei rock”, iar in afara trupei şi s-a remarcat prin solo-ul de chitară pentru "Beat It", melodia lui Michael Jackson din 1993.

Format în 1972, Van Halen a vândut peste 56 de milioane de albume doar în Statele Unite. Zece dintre albumele de studio ale formației au devenit multiplatina. Unul a vândut mai mult de șase milioane de exemplare („5150” în 1986, cu Hagar pe voce); altul a vândut cinci milioane („Van Halen II” din 1979). Doua dintre ele au trecut de 10 milioane, obtinand statutul de „diamant” (debutul formației, „Van Halen”, din 1978 și „1984”, în anul din titlu).

Foto: Getty Images/ Guliver.