Rock News

Nicu Covaci, la 73 de ani: cariera și galerie foto, de-a lungul timpului

Nicu (Nicolae) Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara.

La începutul anilor '60, împreună cu un coleg de şcoală, Kamocsa Camo Bela, a creat o formaţie de chitarişti, care se numea Sfinţii, nume pe care l-au păstrat până în 1964, când numele formaţiei s-a schimbat în Phoenix.

După primul concert în Bucureşti, în 1965, la IATC, Cornel Chiriac a invitat formaţia Phoenix să înregistreze în studioul radioului naţional, potrivit Agerpres.

În decembrie 1967 Phoenix a efectuat primul turneu de amploare, în mai multe oraşe, încheiat cu două concerte la Timişoara. Au urmat turnee în ţară care au mărit popularitatea trupei. Moni Bordeianu, solistul Phoenix, emigreaza în toamna anului 1970.

Formaţia Phoenix a fost trimisă să reprezinte România la Festivalul "Lira de aur", în mai 1973, la Bratislava (Cehoslovacia) şi apoi la "Festivalul Discului", în octombrie 1973, la Sopot (Polonia).

La 19 noiembrie 1973, a avut loc la Sala Palatului concertul Sfinx + Phoenix. Atunci, Phoenix a prezentat în premieră pentru bucureşteni "Mica Ţiganiadă", "Andrii Popa", "Pavel Chinezu", "Strunga" şi piesa care a dat titlul noului disc - "Mugur de fluier".

Poemul rock "Cantafabule" a fost prezentat în premieră la sala Olimpia din Timişoara, în februarie 1975, iar după scurt timp la Bucureşti, la "Clubul Z" (Casa de cultură "Mihai Eminescu") şi la "Preoteasa". Discul, primul dublu LP al rockului românesc, a apărut ortografiat greşit, "Cantofabule".

Au urmat doi ani şi jumătate de turnee, fie pe cont propriu, fie cu Cenaclul Flacăra. În acea perioadă a fost scrisă muzica pentru filmul "Nemuritorii", regizat de Sergiu Nicolaescu.

In 1978, Nicu Covaci şi membrii trupei, mai puţin Mircea Baniciu, au plecat ilegal din ţară, ascunşi în boxe. S-au stabilit în Germania, unde au activat sub numele Mad House şi Transsylvania Phoenix, au scos câteva discuri şi i-au cunoscut pe Manfred "Mani" Neumann (vioară, voce), şi pe Tom Buggle (bass), care aveau să apară, alături de Nicu şi Ţăndărică, pe albumul "Transsylvania Phoenix", se arată pe site-ul www.transsylvania-phoenix.net.

După 1989, Nicu Covaci a revenit în România, deşi se stabilise în străinătate.

După 1989, Nicu Covaci a lucrat tot mai mult în domeniul artelor plastice, creaţiile sale fiind postate pe blogul personal al artistului, www.nicucovaci.wordpress.com.

Aflat in studioul Rock FM, la emisiunea Folk Bun, la sfarsitul anului trecut, Nicu Covaci a pledat pentru sprijinirea tinerilor artisti si a vorbit despre faptul ca "arta inseamna spirit, nu bani".

Pastrand aceeasi linie, Nicu Covaci vorbea intr-un interviu pentru zi-de-zi.ro, care este motivul pentru care un artist este obligat sa aiba sira spinarii:

"Eu traiesc de 40 de ani departe de tara, nu stiu ce se intampla, nu vreau sa desconsider pe nimeni, dar in mare oamenii se orienteaza la castig. Vor sa castige bani si atunci se fataie, fac tot felul de texte tampite, de dragoste, de nu stiu ce, si haida-haida-haida. Ori, un artist care este ascultat de o masa de oameni are si niste indatoriri si niste obligatii. Trebuie sa tii sira spinarii la romani. Asta este o obligatie. Deci, numai distractia nu ajunge. Si noi, la ora asta, nu avem niciun motiv sa ne distram".

Foto: Facebook Nicu Covaci.