Rock News

Adrienne Cowan (Seven Spires) vorbește despre solistele care o inspiră

Pe lângă asta, cântăreața își împărtășește și opinia despre modul în care rolul femeii-solist a evoluat în lumea metal odată cu trecerea timpului.

În cel mai recent interviu din seria lunară Beyond The Boys’ Club, cei de la Heavy Consequence au invitat-o la o discuție amicală pe solista formației Seven Spires, Adrienne Cowan. Cântăreața și-a expus cu mândrie opiniile – despre modul în care femeile sunt primite și privite în lumea hard rock/heavy metal - comparând trecutul cu prezentul -, dar și despre solistele care au inspirat-o să apuce această cale.

Debutând pe scena metal în 2015, Cowan mărturisește că multe dintre luptele pentru recunoașterea femeilor în genul ăsta muzical fuseseră purtate de veterane precum Amy Lee (Evanescence) și Hayley Williams (Paramore), dar și de Doro și Joan Jett înaintea lor. „Legendele astea erau deja cunoscute, așa că atunci când am început, era ceva cu adevărat unic să ai o femeie solist, dar era diferit să ai o femeie nervoasă în rol de solist. Aveai un personaj într-o trupă tipic gotică, de metal simfonic prin anii 2000, care era vocea întunecată, de operă, dar apoi a venit Lzzy Hale și a schimbat totul cu stilul ei de țipat-cântat nebun. A fost prima care a rupt tiparul într-un mod mainstream.  A devenit aproape normal ca femeile să fie la fel de brutale ca orice bărbat sau chiar mai brutale”.

Dar oare femeile sunt acceptate cu ușurință în universul ăsta metal? După părerea lui Cowan, răspunsul este „da”. „Nu simt neapărat nevoia să spun «Sunt o femeie, dar sunt brutală»,” spune ea.

Când vine vorba despre solistele care au ajutat-o să își formeze propriul stil, Adrienne le numește pe Elize Ryd (Amaranthe) și Floor Jansen (Nightwish). „Prima voce feminină de care m-am îndrăgostit cu adevărat a fost Elize Ryd de la Amaranthe. Stilul ei de a cânta nu este deloc metal, dar se descurcă de minune și este fantastic, și are o prezență scenică grozavă. Floor Jansen de la Nightwish a avut un impact incredibil asupra lumii metalului și a stabilit standardul pentru a putea face o grămadă de lucruri. Este o zeiță,” completează cântăreața.

În cazul în care te-ar interesa să auzi mai multe opinii, lunile trecute au fost intervievate, în aceeași serie, solistele Charlotte Wessels (Delain) și Tatiana Shmailyuk (Jinjer), iar Amy Lee (Evanescence) și Sharon Den Adel (Within Temptation) au abordat același subiect într-un interviu acordat pentru Metal Hammer.