Rock News

Interviu Zoltan Bathory (5FDP), în exclusivitate pentru Rock FM, despre turneul cu Megadeth, viitorul album și evoluția trupei

Când spui 5FDP, spui heavy metal american și melodii cu milioane de vizualizări. Trupa americană a pornit la începutul anului într-un turneu european alături de Megadeth și Bad Wolves și-n ciuda faptului că Death Punch n-a ajuns și-n România, o echipă Rock FM ( Laura Popa și Mihai Vasilescu ) a mers în Sofia și a stat de vorbă cu Zoltan Bathory, chitarist și fondator 5FDP.

I-am prins pe cei de la Death Punch tocmai la ultimul concert din turneu și cu doar câteva zile înainte de lansarea celui de-al optulea album de studio, ”F8”. În interviul acordat Rock FM, Zoltan Bathory ne-a povestit cum a fost turneul european, cum a reușit o trupă din Las Vegas să devină atât de populară în Europa încât să aibă aproape toate concertele din turneu sold out, dar și care este relația trupei cu fanii. Nu în ultimul rând, Zoltan ne-a vorbit și despre „F8”, albumul ce urmează să fie lansat pe 28 februarie, și care reprezintă, potrivit muzicianului, „renașterea” 5FDP și surprinde modul în care a evoluat trupa din 2007 și până-n prezent.

Rock FM: Ne aflăm la ultimul concert 5FDP din turneul european din 2020 în cadrul căruia 5FDP a concertat în peste 20 de orașe alături de Bad Wolves și Megadeth. Cum a fost și cum vă simțiți acum, la final?

Zoltan: Aproape fiecare concert a fost sold out. A fost un turneu de mare succes. Am început în Kiev, Ucraina, și prima oară când am mai cântat acolo a fost într-un club foarte mic, cu capre și găini prin preajmă. Și uite cum, câțiva ani după, am umplut o arenă. A fost un început bun de turneu și de-acolo concertele au fost din ce în ce mai mari. Concertul de pe Wembley Arena ( n.r. Londra), care este un punct de referință pentru orice trupă, a fost sold-out. Probabil a fost cel mai de succes turneu al nostru făcut în Europa. Am reușit și să ajungem în Ungaria, țara mea natală, după mai bine de 20 de ani. Din păcate, n-am ajuns și-n București, dar în viitor va trebui să se întâmple. Nu ne-am aventurat foarte departe. Am ajuns în Budapesta, unde au fost 12.000 de oameni la concert. Speram ca ăsta să fie un semnal pentru promotori și să-și dea seama că merită să ne cheme aici. Uite, în Sofia au venit 13.000 de oameni. Asta ne arată că avem fani aici.

Rock FM: Dacă tot am vorbit de concerte sold out, în Germania ați avut în turneul ăsta șase concerte, dintre care cinci au fost sold out. Cum a reușit o trupă din Las Vegas să devină atât de populară în Europa? Ce a contat cel mai mult?

Zoltan: Am tot revenit. Am început în cluburi mici, cu câte 500 de oameni, am urcat la mii de oameni și tot așa. A fost o creștere graduală. Asta până în urmă cu doi ani, când totul a explodat. De la un public de 1.000 de persoane, am sărit la 7.000 de oameni. E vorba de cât mai multă muncă și să continui să te întorci. Dar mai e ceva. Publicul european e diferit de cel american. Ascultătorii de metal din Europa vor să știe totul despre o trupă: cine sunt, ce vor, despre ce cântă, e doar o trupă bine vândută sau cineva serios, autentic. Așa că se uită la tot și durează ceva timp până acceptă trupa. Dar după ce asta s-a întâmplat, este pentru totdeauna.

Rock FM: Exact! Am observat că trupa are o relație extraordinară cu fanii. V-am mai văzut în turneul ăsta și-n Berlin, unde am întâlnit oameni din Italia sau Spania. Cum vă face asta să vă simțiți? Să știți că oamenii călătoresc din toate colțurile lumii doar pentru a vă vedea?

Zoltan: Zic că am putea să ne schimbăm numele în „The Grateful Dead Punch”. „The Grateful Dead” a fost o trupă din SUA ai cărei fani mergeau peste tot după trupă. Am observat și noi asta. Avem foarte mulți fani care călătoresc. Fanii noștri sunt mai mult decât oameni care doar vin și ne văd în concerte. Ei creează grupuri, unde se adună și vorbesc și devin, într-o oarecare măsură, o familie. La fiecare concert, poți vedea steaguri din toate țările. Arată de parcă am cântat la un festival internațional.

Rock FM: Am văzut aceeași susținere și-n mediul online, unde aveți o comunitate foarte mare. Chiar în urmă cu câteva zile, într-un grup de Facebook al fanilor Death Punch, un puști avea nevoie de susținere morală. Trecea printr-un episod de depresie și imediat oameni care cel mai probabil nu-l cunoșteau au sărit în ajutorul lui. Crezi că muzica voastră îi ajută pe oameni în momente de genul?

Zoltan: Da, asta zic, e o comunitate unde oamenii rămân împreună. Dacă cineva postează într-un grup că are nevoie de ajutor, toți se adună în jurul lui. Și cred că totul a pornit de la faptul că noi ca trupă ne-am implicat în unele comunități, precum veteranii de război sau ofițerii de poliție. Fanii noștri au văzut asta. Mai mult, mulți fani 5FDP fac pare din aceste comunități. Prin urmare, cred că se întâmplă două lucruri: fanii care văd asta încep să se comporte similar și mare parte din fani deja fac parte din aceste comunități. E o combinație a celor două și oamenii văd că fanii Death Punch reprezintă o comunitate de unde pot primi ajutor.

Rock FM: Să revenim puțin la muzică. De la ”The Way of The Fist”, primul vostru album, la ”F8”, cel mai recent album care urmează să fie lansat pe 28 februarie, cum a evoluat 5FDP? Ce s-a schimbat cel mai mult?

Zoltan: Toată lumea evoluează la nivel personal, ca muzician, ca grup. Cred că-n cazul nostru, evoluția a venit pe toate fronturile. Ca toate grupurile, au fost schimbări de membri, dar în ceea ce privește muzica, modul în care o facem a evoluat. Am devenit mai buni la a scrie piese, astfel încât am reușit să ajungem la mai mulți oameni. Am putea spune că am reușit să ieșim de sub eticheta unui subgen muzical, cum sunt heavy metalul sau hard rock-ul, și să avem hituri. Iar asta nu pentru că sunt mai mulți ascultători de heavy metal, ci pentru că reușim să anulăm granițele dintre genuri. Sunt oameni care poate n-ar mai asculta încă o trupă de heavy metal, dar ne aud la radio, își dau seama că nu suntem chiar așa de răi și după încep să ne asculte.

Rock FM: Sunteți pe cale să lansați cel de-al optulea album de studio ”F8”, despre care ai spus că reprezintă „renașterea” 5FDP. Ce înseamnă asta? La ce să ne așteptăm de la el?

Zoltan:
Suntem o trupă rock, inevitabil au existat și perioade mai haotice, în care lumea s-a comportat ca starurile rock, cu petreceri și tot ce înseamnă viața de turneu. Dar la un punct asta i-a ajuns din urmă și acum doi ani a fost momentul în care ne-am dat seama că e cazul să facem câteva schimbări. Lumea a încetat să mai bea, iar asta a însemnat mai multă concentrare. Cam la asta se referă renașterea de care vorbeam. Haosul e haos, erau momente în care nu știam dacă a doua zi vom mai avea o trupă, dar după ce fiecare și-a rezolvat probleme și am intrat în studio s-a simțit o energie nouă, s-a simțit că toată lumea e concentrată pe viitor, nu pe unde e următoarea petrecere. Pe ”F8” poți auzi tocmai energia asta. Știi că asculți 5FDP, dar ceva e diferit, nou, mai mult decât până acum. Cred că este cel mai bun album al nostru.

Rock FM: Ai spus într-un interviu că furia este un instrument util când vina vorba de a crea muzică. Cum stau lucrurile? Ajută furia în muzică sau muzica este o unealtă să scăpăm de furie?

Zoltan:
Cred că ambele sunt adevărate. Pentru multe persoane, muzica este o formă de terapie. Citisem la un moment dat un studiu care spunea că ascultătorii de heavy metal tind să fie mai puțin agresivi. Și cred că asta e adevărat, în ideea în care tu asculți o muzică mai agresivă și-n felul ăsta reușești să scoți furia care zace în tine. Din perspectiva unui muzician, tot ceea ce simți ajungi să pui în muzică. Sunt multe motive pentru care să fii furios, iar furia este un instrument bun, pentru că este o formă de energie. Important e cum și pentru ce o folosești, astfel încât să nu ajungă o energie distructivă. De exemplu, nu ești mulțumit cu job-ul tău. În cele din urmă vei ajunge atât de furios încât să vrei să schimbi lucrurile și-ți vei da demisia. Dar pentru asta ai nevoie de curaj, curaj care, cel mai probabil, va veni dintr-o frustrare care se poate transforma în furie. Și-n loc să te duci să-ți pocnești șeful, îți dai demisia. La asta mă refeream atunci. Folosită într-un mod bun, furia poate fi o forță distructivă, dar care să aibă un efect pozitiv.

Rock FM: Care sunt următoarele planuri pentru 5FDP? După lansarea noului album veți pleca din nou în turneu. Reveniți în Europa? De data asta poate și-n România?

Zoltan:
Albumul care urmează să fie lansat este unul spectaculos, deci vom fi în turneu pentru o perioadă îndelungată. Anul ăsta și următorul cred că vom sta doar pe drumuri, ceea ce înseamnă clar și Europa, cel puțin o dată, dacă nu chiar de două ori, în următoarele 18 luni. La cum a arătat turneul ăsta, voi fi surprins dacă Bucureștiul nu se va afla pe lista turneelor următoare. N-am fost niciodată în România, cu toate că am crescut în Ungaria. Transilvania este un loc pe care am vrut mereu să-l văd.

Rock FM: Ai un mesaj pentru fanii 5FDP din România și ascultătorii Rock FM?
Zoltan: Mulțumim foarte mult pentru susținere! N-am știut că sunteți atât de mulți și-n condițiile astea abia aștept să ne vedem!

Al optulea album 5FDP urmează să fie lansat pe 28 februrie, dar poate deja fi comandat.
După turneul european ce tocmai s-a încheiat, 5FDP va pleca într-un nou turneu, de data asta doar în SUA, împreună cu cei de la Papa Roach, I Prevail și Ice Nine Kills.

Interviul poate fi urmărit si pe Rock TV, astazi, 27 februarie, dupa ora 18:30.