Rock News

Dan Andrei Aldea, despre plecarea sa: "Nu-mi amintesc să se fi petrecut vreodată un asemenea "refuz general de a uita pe cineva"

Dan Andrei Aldea, fostul lider al formaţiei Sfinx, a murit la 69 de ani. Potrivit unui mesaj al soţiei sale, artistul a decedat în noaptea de vineri spre sâmbătă, în somn, în urma unui stop cardiac.

Aldea a fost membru în formaţia Sfinx impunându-se ca lider al ei şi transformând-o în una dintre cele mai de succes formaţii româneşti de rock progresiv.

Publicatia Progarchives a comparat muzica facuta de Sfinx in perioada Dan Andrei Aldea cu cea a grupurilor E.L.P., Nektar, sau Fuzzy Duck.

În 1981, cu ocazia unui contract cu formaţia în Belgia, Dan Andrei Aldea nu s-a mai întors în ţară. S-a stabilit la München, Germania si nu s-a mai intors in tara, lucrand in tot acest timp ca muzician de studio.

La concertul aniversar Phoenix 55, Nicu Covaci l-a invitat pe Dan Andrei Aldea (Sfinx) să îi fie alături. L-a avut ca invitat şi la primul festival Wolfblues de la Gărâna.

Intrebat de revista Arta Sunetelor de ce "Om bun" a devenit amprenta unei generatii, Dan Andrei Aldea a raspuns:

"Răspunsul "scurt" ar fi identic cu al lui Diego Maradona, întrebat fiind dacă a băgat golul victoriei cu capul sau cu mâna: "A fost mâna lui Dumnezeu!" :-)
Răspunsul lung este: Cântecul "Om bun" a devenit ce a devenit după fuga mea din România. Poate vă amintiţi cum se întâmpla de obicei: celui care fugea în Vest i se ştergea orice urmă. Piesele îi erau interzise, era interzis până şi să i se pomenească numele. În cazul meu s-a întâmplat un lucru uimitor. O întreagă generaţie de artişti pur şi simplu a refuzat să mă dea uitării. De exemplu, Vali Sterian a compus - şi a imprimat pe disc - un cântec de regret despre mine, "Om bun, unde te-ai dus? ..."; Adrian Păunescu a continuat sa-mi facă auzit în cenaclu cântecul "Om bun"; grupul "Pasărea Colibri" a continuat să cânte "Om bun" şi alte cântece de-ale mele; s-a creat un festival naţional de folk, dându-i-se numele "Om bun". Nu-mi amintesc să se fi petrecut vreodată un asemenea "refuz general de a uita pe cineva". Sunt recunoscător tuturor acestor oameni; ceea ce au făcut nu era nici pe departe lipsit de risc. Poate că are un oarecare merit şi cântecul în sine; poate că marele public s-a regăsit în "Om bun" pe sine însuşi sau o anumită parte a sufletului său. Cine mai ştie oare?"

Dan Andrei Aldea a fost si compozitor de muzica de teatru si film, el fiind cel care a semnat coloana sonoră pentru "Nunta de piatră".

Foto: Facebook.