Rock News

Corespondență Rockstadt Extreme Fest - Day 2

A doua zi de Rockstadt Extreme Fest a trecut și Rock FM s-a întors să povestească cum a fost

În ziua în care s-au pus în vânzare primele bilete pentru ediția din 2020 a Rockstadt Extreme Fest, în Râșnov și-a făcut apariția și soarele. Atât de puternic încât ne-am răcorit cu tunuri de apă în timpul concertului celor de la Crimena. Dar să începem cu începutul.

Vineri, 2 august, cea de-a doua zi de REF a început cu mult metal românesc. S-au succedat pe cele două scene ale festivalului (Brașov Stage și Monster Stage Adi Rugină), începând cu 14:45, trupele Mental Disorder (thrash metal), Underwaves (Brașov, NU metal cu influențe de metalcore, groove și alternative), HIGH $TATUS (Cluj-Napoca, hardcore trap), Blutrina (Timișoara, „looney grind”), Crimena (Craiova, groove metal) și RoadkillSoda (București, stoner grunge rock). Pe timișorenii de la Blutrina clar nu-i puteai trece cu vederea. Și din simplă curiozitate și tot aruncai un ochi în direcția scenei, unde chitariștii au cântat în scutece, solistul a purtat un tricou pe care scria ”f***k nuns” și fiecare melodie a fost precedată de secvențe audio din Looney Tunes. Cu melodii precum ”Paranoid Pussy”, ”Chaotic Masturbation” sau ”Defleshing Porky Pig”, băieții de la Blutrina au făcut ziua-n amiaza mare (au început să cânte la 16:45) un show care a reușit să aducă oameni în fața scenei, unde se arunca cu hârtie igienică și unde a apărut și o mascotă gonflabilă. Nici concertul celor de RoadkillSoda n-a trecut neobservat, băieții având numeroși fani care au venit să-i susțină, să le poarte tricourile și să cânte împreună cu ei ”Tonight”, ”As Black As My Lungs” sau cel mai recent single, ”My Stretch Of Dirt”.

Trecerea de la trupele autohtone la cele din afară s-a făcut cu cei de la Ghost Iris, una dintre cele mai cunoscute trupe de progressive metalcore din Danemarca. Și se pare că și-n România băieții au fani, lumea strângându-se în fața scenei cu mult înainte ca ei să înceapă să cânte. Nu degeaba trupa se poate lăuda cu cea mai rapidă ascensiune în carieră, când la doar un an de la lansare au avut cel mai ascultat album de metal de pe Spotify: publicul le știau melodiile, chiar și cele de pe cel mai recent album, ”Apple of Discord”, lansat anul acesta. Băieții s-au „plâns” că au călătorit 16 ore pentru a ajunge în România, dar mai mult ca sigur că modul în care REF a reacționat la concertul lor au făcut uitate orele de pe drum.

Vecinii unguri de la Ektomorf au zguduit bine Monster Stage-ul cu al lor thrash metal cu influențe din folclorul țigănesc. Publicul REF a reacționat foarte bine și la piesele de pe cel mai recent material discografic, ”AK 47” și ”Fury”. Și ca treaba să fie treabă, și-au încheiat concertul cu ”Gypsy”

”Mirror, mirror from REF, cine a făcut cel mai epic show?”. Noi am spune cei de la Candlemass. Trupa suedeză de epic doom metal a oferit un show de zile mari la REF. Cu Johan Längquist revenit în postura de vocal și cu un nou material discografic, Candlemass a fost una dintre trupele pe care n-ar fi trebuit s-o ratezi la festival. Setlist-ul a fost compus din piese precum ”The Well of Souls”, ”Mirror, Mirror”, ”Bewitched”, ”A Sorcerer's Pledge”, dar și ”Astorolus - The Great Octopus”, melodie de pe cel mai recent album Candlemass ”The Door to Doom”.

”Beer, beer/ I want beer/ From beer I get really drunk” și „Vodka! Vodka! Vodka! Vodka! Hey!/ Vodka, you're feeling stronger” s-a auzit după la Rockstadt Extreme Fest, când „Clanul Pădurilor Întunecate”, adică Korpiklaani, a luat în stăpânire scena, cu tot cu acordeonul lor. 

Seara s-a încheiat în forță cu americanii de la Six Feet Under. Pentru prima dată în România, trupa de death metal din SUA a oferit ce aștepta toată lumea: un concert puternic, în forță, din care n-au lipsit melodii precum ”Seed of Filth” ”Human Target” sau ”Ghosts of the Undead”.

Urmează încă două zile de Rockstadt Extreme Fest și Rock FM este aici pentru a vă ține la curent cu tot ce se întâmplă. Am pomeni aici și cozile luuuungi de la baruri. Mai ales pe seară, când ajungi să stai minute bune să-ți iei ceva de băut. Dar măcar nu te simți singur, nu? Să privim partea plină a paharului (asta dacă ajungi la pahar) și să ne bucurăm de rock. Keep it metal! 

FOTO Paul Voicu/livepictures.ro