Rock News

Robert Smith, în exclusivitate pentru Rock FM: "Vom rămâne la București trei zile. Am să încerc să văd cât mai multe locuri"

The Cure ajung pentru prima oara in Romania in data de 22 iulie. Muzicienii vor concerta in cadrul Rock The City, in Piata Constitutiei.

In ultimii ani The Cure au oferit extrem de putine interviuri. Insa Robert Smith a fost foarte deschis atunci cand a venit vorba de un prim interviu pentru presa din Romania! Alin Dinca a vorbit cu legendarul solist The Cure in exclusivitate pentru Rock FM.

Robert Smith ne-a cerut numarul de telefon si a promis ca ne va suna intre orele 20.00 si 20.30. La 20.29 mobilul a inceput sa vibreze. Am avut cinci minute in care sa aflam ce se intampla cu viitorul album al formatiei, ce stie Robert despre Romania si ce le-a adus in plus includerea in Rock and Roll Hall Of Fame.

Robert Smith - Salut, Alin! Sunt Robert Smith.

Rock FM - Salut! Ma bucur foarte mult sa te aud. Stiu cat de rare sunt interviurile voastre, asa ca am sa incerc sa profit cat pot de mult. Din pacate, avem doar cinci minute. Trebuie sa le gestionam corect.

Robert Smith - (rade) Sper sa iasa totul asa cum ti-ai propus.

Rock FM - The Cure va concerta pentru prima oara in Romania in acest an. Spune-mi te rog daca stiai ceva despre Romania inainte de acest concert.

Robert Smith - Sincer, nu foarte multe lucruri. Nu am mai vizitat Romania. Dar niciodata nu este prea tarziu! Sunt extrem de bucuros cand ajungem intr-un loc nou. Ca sa raspund la intrebarea ta, am citit multa istorie. Am vrut sa stiu despre istoria Europei. Asa ca am aflat cate ceva si despre Romania. In rest, nu stiu nimic. Insa, din cate am inteles, vom ramane la Bucuresti trei zile. Am sa incerc sa vad cat mai multe locuri.

Rock FM - Cel mai recent album The Cure a fost lansat in 2008. De ce o pauza atat de mare?

Robert Smith - Dupa cum ai vazut in istoria formatiei, nu am lansat discuri foarte des. Nu este un scop in sine. Punem muzica noua pe piata doar daca suntem foarte multumiti de fiecare piesa. Nu ne grabim. Pot sa recunosc si ca am fost cam lenes (rade). Nu am avut inspiratie cat sa scriu un album intreg. Insa tocmai ce am iesit din studio. Am terminat inregistrarile. Eu spun ca vom avea o lansare de album pana in Craciun. Chiar anul asta.

Rock FM - Wow! Deci toate piesele sunt gata?

Robert Smith - Da. Am terminat. Si pot sa spun ca este ceva diferit.

Rock FM - Ce te inspira atunci cand compui? Abordezi o multime de subiecte, traversezi o gramada de stari. Sunt experiente personale? Sau incerci sa-ti imaginezi diverse situatii?

Robert Smith - Nu poti scrie o muzica sincera daca te apuci sa inventezi. Trebuie sa te bazezi pe ceea ce ai trait. Experientele personale sunt cele mai importante. In felul asta cunosti si starile, si senzatiile... Doar asa le poti trimite mai departe ascultatorilor. Cred ca avem doua sau trei piese construite pe imaginatie. (rade)

Rock FM - Este important pentru voi ca The Cure se afla in Rock and Roll Hall Of Fame? Multi artisti mari au tot atacat aceasta galerie.

Robert Smith - Adevarul e nu pot sa spun ca dorm mai bine noaptea de cand am fost inclusi. (rade) Nu m-a interesat niciodata subiectul asta. Insa nici nu pot sa spun ca nu ma bucur. Cumva, dupa ce ajungi acolo, lumea te vede altfel. Esti mai important. Cota creste foarte repede. Insa haide sa-ti mai spun ceva. Multi artisti i-au injurat pe sefii Rock and Roll Hall Of Fame, insa tot au intrat in galerie. Nebunia este ca nu ii poti refuza cu adevarat. Sex Pistols au incercat asta, insa tot au fost inclusi. Adica ei vin si spun "Alin, te vom include in galerie". Tu ii refuzi, insa ei te includ oricum. Vrei sau nu vrei. Putini artisti nu s-au prezentat la eveniment atunci cand au fost invitati. Cred ca sunt doi. Nu vorbesc despre cei care nu mai erau in viata (rade). Prin urmare, nu vad nimic rau in povestea asta. Este ca atunci cand iei un premiu. Si un alt lucru frumos este ca voteaza si lumea. Votul lor nu este cel mai important, insa pentru un artist este incredibil sa vada ca dupa atata timp oamenii nu l-au uitat. Am vorbit mult despre subiectul asta. Te rog sa ma scuzi, insa este unul complex si am putea sa mai discutam inca 20 de minute.

Rock FM - Ce simti cand vezi ca muzica The Cure este inca relevanta chiar si dupa 40 de ani? Multe stiluri au aparut si au disparut, multi artisti au fost uitati. Insa voi reusiti sa umpleti stadioane.

Robert Smith - Este un lucru minunat. Este incredibil sa vezi in public oameni intre 4 si 70 de ani. Generatii intregi care ne canta piesele. Este clar ca am facut ceva bine. Nu pot decat sa ma bucur si sa incerc sa cant pentru cat mai mult timp. Vom vedea ce ne rezerva viitorul. Sunt momente in care nu imi vine nici mie sa cred ca au trecut atatia ani.

Rock FM - Cele cinci minute au expirat. Te rog sa-mi spui ce vrei sa le transmit fanilor din Romania.

Robert Smith - Ma bucur mult ca ajung la voi. Ma bucur sa ajung intr-un loc in care nu am mai fost niciodata. Abia astept sa descopar cultura voastra, sa va vad, sa cant alaturi de voi.

Rock FM - Multumesc mult, Robert! Ne vedem la Bucuresti!

Robert Smith - Abia astept! Multumesc si eu!