25 Noiembrie in istoria muzicii

25 Noiembrie in istoria muzicii

1968 - Cream susține ultimul concert la Royal Albert Hall din Londra, în fața unei audiențe de 10 000 de oameni care strigă "God save the Cream". Show-ul va fi mai târziu lansat drept "Goodbye Cream". Trio-ul Cream (Eric Clapton, Jack Bruce, Ginger Baker) a fost considerat primul supergrup britanic (cu membri consacrați în alte grupuri) și a avut o existență efemeră, sub trei ani. În 1993, au fost incluși în galeria Rock and Roll Hall of Fame și au cântat la ceremonie pentur prima dată după 25 de ani. În 2006, „Sfânta Treime” a primit un Grammy pentru întreaga activitate.

Foto: Getty Images/ Guliver.

1965 - Magazinul Harrods din Londra și-a închis ușile pentru clienți, special pentru că cei din Beatles să poată face cumpărături de Crăciun. Sesiunea de shopping a durat trei ore, interval în care John Lennon a cumpărat un tobogan de grădină pentru fiul său Julian, iar George Harrison și Ringo Starr au lua piese de mobilier. Tot în această zi, dar în 1969, John Lennon a returnat Reginei Angliei ordinul MBE (Member of British Empire), din cauza implicării Marii Britanii în Războiul din Nigeria și a SUA în Vietnam, dar și pentru că single-ul său „Cold Turkey” era în picaj în topuri. 

1966 - Jimi Hendrix apare pentru prima oară la un post tv din Anglia. Patru ani mai târziu, în această zi, Jimi a fost înmormântat la cimitirul Greenwood din cadrul Bisericii Baptiste Dunlop din Seattle.

1976 - The Band susține ultimul concert din carieră. Au mai concertat în acea seară și Eric Clapton, Neil Young, Van Morrison, Neil Diamond și Dr John. Scorsese a filmat evenimentul.

1978 - Police concertează la The Electric Ballroom în Londra. Un bilet costă 1,5 lire. Sting și-a dat jos salopeta în timpul ultimului bis și a terminat concertul în șosete și chiloți.

1991 - Discul "Achtung Baby" al celor de la U2 intră pe locul 2 în topul britanic. Albumul s-a vândut în 18 milioane de exemplare în întreaga lume și a câștigat un premiu Grammy în 1993 pentru cea mai bună interpretare rock a unui duo sau grup cu voce. De atunci, „Achtung Baby” a fost aclamat de critici muzicali ca fiind unul dintre cele mai bune albume din toate timpurile.

1995 - Alice In Chains ajunge pe locul 1 în Statele Unite cu albumul "Alice In Chains". Albumul a primit o dublă certificare de platină din partea RIAA și s-a vândut în peste trei milioane de exemplare în întreaga lume.

1995 - Solistul trupei Radiohead, Thom Yorke, leșină pe drumul spre un concert din Hamburg. Este internat de urgență. Problema a intervenit pe fondul epuizării.

2003 - Meat Loaf suferă o intervenție chirurgicală pe cord. Pe atunci în vârstă de 52 de ani, Michael lee Aday (pe numele său real) ajunsese la spital după ce căzuse pe scenă, în timpul unui concert pe Wembley din Londra.

2007 - Kevin Dubrow, solistul Quiet Riot, este găsit mort, la 52 de ani, în locuința sa din Las Vegas. Cu zece zile înainte, mărturisise unui cerc de prieteni că voia să-și schimbe stilul de viață. O combinație de cocaină, alcool și analgezice i-a fost fatală. 

1959 - s-a născut Steve Rothery, chitară Marillion. E chitaristul original al trupei și componentul cu cea mai constantă prezență în formația britanică. În 2011, a înființat British Guitar Academy.