Tradiția în ritm modern: cum folclorul își găsește locul pe scenă alături de chitare electrice

Folclorul nu mai e o colecție de melodii vechi într-un muzeu. Este o sursă infinită de inspirație. Atunci când e combinat cu genuri moderne – rock, punk, electronic – devine un limbaj universal, care sparge granițe și aduce oamenii împreună. Pe unii dintre reprezentanții tradiției integrate cu succes în muzica modernă, Zdob și Zdub, îi vom putea vedea în acestă vară, între 13 și 15 iunie, în Piața Constituției, acolo unde are loc cel mai mare festival al muzicii românești: KIMARO.

Poate pentru că în vremuri în care totul pare uniformizat, sunetele tradiționale ne reamintesc cine suntem. Dar nu într-un mod învechit, ci printr-o reinterpretare curajoasă de cele mai multe ori. 

Zdob și Zdub

Originari din Republica Moldova, Zdob și Zdub sunt poate cel mai elocvent exemplu de fuziune între rock alternativ și folclor est-european. Au reușit imposibilul: să aducă toba mare și fluierul lângă riff-uri de chitară, iar rezultatul nu e doar spectaculos, ci și profund autentic. Melodii ca Bunica bate toba sau Trenulețul nu sunt doar catchy – sunt declarații de identitate culturală, cu o doză sănătoasă de autoironie.


Goran Bregović 

Când spui Goran Bregović, spui nuntă balcanică ridicată la rang de artă. Compozitorul și interpretul sârb reușește de zeci de ani să combine sunetul brut al fanfarei cu orchestrații simfonice și voci care te pun pe gânduri. De la muzica pentru filmele lui Kusturica până la concertele cu Orchestra sa pentru Nunti și Înmormântări, Bregović ne arată că folclorul nu e prăfuit, ci exploziv, viu și universal.


Gogol Bordello

Trupa Gogol Bordello, cu al său lider carismatic Eugene Hütz, e un mix de gypsy punk, anarhie veselă și multiculturalism în stare pură. Cu membri din Ucraina, Rusia, Etiopia și SUA, grupul dă un nou sens cuvântului „fusion”. Au luat energia din underground și au transformat-o într-un fenomen global. Vioara devine armă de protest, iar acordeonul – motor de petrecere. Gogol Bordello nu cântă doar muzică – ei fac revoluție cu ritm.


Fanfare Ciocărlia 

Cu al lor turbo-folk balcanicFanfare Ciocărlia este un fenomen internațional. Originari din satul Zece Prăjini (județul Iași), acești muzicieni romi au devenit, încă de la sfârșitul anilor ’90, ambasadori neoficiali ai folclorului românesc reinterpretat, cucerind festivaluri de world music din Tokyo până în New York.

Cunoscuți pentru viteza uluitoare cu care cântă la instrumente de suflat și pentru energia explozivă a prestațiilor live, Fanfare Ciocărlia combină tradiția cu un umor sănătos și o atitudine punk autentică. Repertoriul lor variază de la dansuri tradiționale moldovenești la versiuni reinterpretate ale unor hituri internaționale – cum ar fi „Born to Be Wild” sau teme din filme celebre.

Au colaborat cu artiști de renume mondial, de la Goran Bregović la Boban Marković, și au apărut în documentare, filme și campanii publicitare, devenind un simbol global al vitalității muzicii de inspirație folclorică.


Web radios