Morning Glory

Despre importanța observatorilor electorali, cu Septimius Pârvu

Ce sunt observatorii electorali? De ce este importantă observarea independentă pentru o democrație solidă? Septimius Pârvu, de la Expert Forum, a venit la „Morning Glory” să ne explice conceptul și să ne anunțe că a început campania de înscrieri pentru observatorii electorali la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, lansată de Coaliția VotCorect

Ne apropiem cu pași repezi de 9 iunie, ziua alegerilor locale și europarlamentare. De aceea, gloryoșii l-au invitat pe Septimius Pârvu, de la Expert Forum la matinalul de azi. Invitatul a vorbit despre activitatea observatorilor electorali, rolul acestora și a anunțat începutul perioadei de înscriere ca observator. 

Septimius Pârvu a început prin a spune că observatorii electorali sunt voluntari care supraveghează secțiile de votare de dimineață, de când începe amenajarea acestora, până la finalizarea procesului verbal. Aceștia nu fac parte din partide politice, iar rolul acestora e de a se asigura că alegerile decurg conform legislației și colectează date pentru a îmbunătății procesul de votare.

În funcție de varianta pentru care optează, un observator poate petrece toată zilele scrutinului într-o singură secție de votare, unde va observa deschiderea, votarea şi numărarea voturilor, (observare staționară) sau poate face parte dintr-o echipă mobilă de doi observatori care vizitează aproximativ 10 secții de votare pe parcursul zilei.


Mulți dintre aceștia sunt repartizați în mai multe colțuri ale țării. E și o ocazie pentru aceștia de a vizita locuri unde, în mod normal, nu s-ar gândi să meargă. 

În ultimii zece ani, Coaliția VotCorect a ajutat la îmbunătățirea și ușurarea proceselor din secțiile de votare prin rapoartele emise. Înscrierile ca observator se fac pe pagina observatori.votcorect.ro și sunt deschise până la data de 31 mai. 

Morning Glory - 15.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:12:54

Morning Glory - 30.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:24:45

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42