Rock News

Care a fost inspirația Roxy Music pentru alegerea numelui trupei

Pionierii unei forme de glam și art rock, la care au adăugat părți electronice, sound-ul Roxy Music a fost înaintea timpului lor. După cum știm acum, estetica a fost întotdeauna foarte importantă pentru trupă, iar alegerea a fost câștigătoare încă de la primul album, care le-a adus primul contract. Nu muzica, ci coperta discului. Chris Blackwell, de la Island Records A&R, a trecut pe lângă un afiș cu coperta primului album și a exclamat: „Arată extraordinar de bine! N-am semnat cu ei încă?”

Direcția art rock a trupei are legătură cu discuția lor inițială despre cum să denumească trupa. Într-o conversație la BIMM, Ferry a dezvăluit că numele a fost inspirat de dragostea lui profundă pentru cinema. „Ne-a plăcut ideea să fie ca un nume de cinema, pentru că multe dintre acele nume precum Roxy, Gourmand, Odeon, Star, Plaza – erau nume de locuri în care te duceai să te deconectezi și să vezi aceste filme minunate și culoare, și muzică, povești și viață”.

„Așa că ne-am dorit un nume legat de cinema, iar Roxy părea să fie cel care se potrivește cel mai bine”, a adăugat el. Inițial, trupa urma să se numească pur și simplu Roxy, dar după ce au aflat despre un alt grup, american, cu același nume, l-au schimbat în Roxy Music.

Într-un interviu anterior, Ferry a explicat că au ales numele Roxy datorită rezonanței ușor glamour, potrivită perfect cu aerul pe care și-au dorit să-l dea trupei. 

Coperta primul album Roxy Music (autointitulat, apărut în 1972), mănușa aruncată de trupă publicului și cea care l-a făcut pe oficialul casei de discuri Island să se întoarcă din drum, este mai jos.

Brian Ferry detaliază într-un interviu cu The Guardian din 2018 ce a fost cu acea copertă.

„Ceea ce mi-a plăcut la trupele americane, cele ale Stax și Motown, ei erau interesați de aspect și show business, cu costume de mohair, destul de eleganți. Și pe coperta, m-am gândit la toate legendele culturii pop americane, Marilyn Monroe: vânzând țigări sau bere, cu o imagine plină de farmec. Dar a fost și un pic neobișnuit; era ceva cam ciudat în asta, atât futurist, cât și retro. Toate acestea, în loc de o poză cu trupa, pe o stradă, în trei, arătând îmbufnați. Asta era norma atunci”.

Albumul de debut din 1972 al Roxy Music probabil că nu se va potrivi cu conceptul multor oameni de „rock progresiv”, dar este, în orice caz, un material de rock imaginativ și eclectic din anii 70. Un colaj de nostalgie din cultura pop, chitară hard-rock, melodii la pian, voci stilizate, structuri muzicale ciudate și experimentale. 

Foto: Getty Images/ Guliver.