Rock News

Trupa Fittonia a lansat „Catch Fire”

Formația de metal din Cluj Fittonia a lansat azi-dimineață, la ora 10:00, single-ul „Catch Fire”, însoțit de un videoclip. Am discutat cu băieții și cu Laura Trăilă, cea care le-a conceput și realizat videoclipurile de până acum, pentru a afla mai multe detalii despre piesă și universul vizual

Așa cum ne-au obișnuit băieții de la Fittonia, lansările pieselor lor sunt însoțite întotdeauna de câte un videoclip. „Catch Fire”, cel mai recent single al formației de metal din Cluj nu e o excepție. Efortul e vizibil din toate punctele de vedere, de la sunet, la imagine, la mesaj și la concept. Asta apreciez, cred, cel mai mult la trupa asta, că de fiecare dată când scoate ceva, am încredere că e de calitate, e un cântec muncit, iar tot ce înconjoară piesa, fie că vorbim despre interpretări live sau videoclip e gândit în fin amănunt.  


„Catch Fire” începe cu brutalitate, ritmul aprig fiind întrerupt de către vocea caldă a lui Milu, urmând ca restul liniei melodice să tot urce și să coboare în intensitate, dând multă dimensiune și contrast audiției. Piesa vorbește despre momentele de dezechilibru și de durere, în relații, care, datorită unei conexiuni puternice, se sfârșesc cu o singură atingere. Melodia îmbină foarte frumos elemente electronice, accente de metalcore și pop, și designul sunetului autentic și din ce în ce mai ușor-recognoscibil, al trupei Fittonia. 


Fittonia înseamnă Raul „Milu” Rațiu la voce, Daniel Moldovan la chitară, Rareș „Mapex” Gălățean la tobe, Cătălin Laslo la bas, Emil Dorian Niță la clape și Vlad Joldiș chitară.

Am vorbit cu trupa și cu Laura Trăilă, creatoarea videoclipului despre piesă, experiența la filmări și despre cum accentuezi mesajul unui cântec prin mijloace vizuale.

Piesa abordează ceva ce aș putea numi „un purgatoriu emoțional”. De unde a pornit ideea cântecului? Ce ați vrea să înțeleagă publicul despre voi, pornind de la stilul vostru și de la temele pe care le abordați în general?

Fittonia: Cântecul explorează relația dintre iubire, comoditate și ură, în legătură cu o persoană importantă nouă. Altfel spus, e polaritatea dintre toate calculele, discursurile, argumentele și pledoariile interioare care pălesc în fața puterii unei atingeri, în fața contactului uman.


Mai în glumă mai în serios, mesajul zici că e o aluzie la videoclipul piesei „Love the Way You Lie”, în variantă text. Asta e o alegorie pentru Dani, chitaristul nostru care poartă maieu cu Rihanna la concerte.

Am vrea ca publicul să știe că nu ne e teamă să abordăm sonorități pop sau teme interioare, chit că ambele pot aduce scepticism în cercurile „specializate”. Calea spre „o scenă ca afară” este elevarea prin muzică, a sinelui, a formației, dar și a publicului. Vrem să fim o forță a schimbării, nu a conformării.

Băieți, cum a fost experiența producerii videoclipului, de la concept până la rezultat? Aveți faze amuzante, momente memorabile din timpul filmărilor, pe care ați vrea să le împărtășiți?

Experiența a fost una nouă, s-a simțit mult mai profesionist, fiindcă a trebuit să stăm de dimineață la păr și machiaj, am avut ținutele plănuite cu mult în avans, am avut actori și o mică echipă.

Protagoniștii noștri, Narcisa Socaciu și Raul Trifan, sunt prieteni din copilărie a lui Mapex și Milu respectiv, și sunt prima dată în ipostaza de actori, fără să se cunoască între ei până în ziua filmărilor. Le mulțumim pentru curajul de a accepta invitația și pentru prestația lor care depășește orice așteptare a noastră.

A fost amuzant când am ieșit de la machiaj, așa cum se vede în videoclip, într-un cartier clujean și se uita toată lumea la noi. Am mers să facem poze într-o curte din apropiere și au început să iasă oamenii din blocul vis-a-vis, pe geam, să se uite. Ne-am simțit pentru câteva momente ca o coloană oficială sau ca Michael Jackson când filma clip în Brazilia.


Laura, tu le-ai conceput băieților fiecare videoclip, dacă nu mă înșel. Datorită eforturilor acestora, tu contribui masiv la clădirea unei imagini și a unei identități pentru formație. Ce îți dorești tu să subliniezi despre identitatea Fittonia prin clipurile muzicale?

Laura Trăilă: Ideile pentru clipuri pornesc mereu de la fiecare piesă în parte, nu neapărat de la un univers prestabilit sau un anumit tip de vizual. Aportul băieților e adesea doar de a confirma dacă se regăsesc în scenariul propus, pentru fiecare clip, sau nu. Procesul de conceptualiza e destul de simplu pentru mine. Ascult piesa de multe ori, cu ochii închiși și încep să-mi vină în minte imagini sau chiar fire narative, în funcție de atmosferă și versuri. Uneori, se întâmplă să mă blochez într-un scenariu foarte clișeizat, iar în aceste situații Vlad mă ajută adesea cu perspective noi. Ca o mica concluzie, ce îmi doresc de la aceste clipuri este să amplific sau să dau o dimensiune nouă piesei și felului în care o simt oamenii.

Care sunt planurile pentru anul acesta? 

Planul pe anul acesta este să lucrăm în continuare la piese noi și la show-ul live. Nu vrem să stricăm eventualele surprize. 


Doriți să mulțumiți cuiva în special pentru aportul adus la această lansare?

Am vrea să îi mulțumim Anei Sălătioan pentru că ne-a primit la ea în casă, ne-a machiat, ne-a suportat și a venit cu noi pe platou pentru retușuri. Îi mulțumim și prietenei noastre, Astrid Molnar pentru că ne-a ajutat la păr. Am vrea, nu în ultimul rând, să îi mulțumim lui Sebastian Damian care a făcut un mix impecabil și vă invităm să ascultați noul lui album, „Happy Kid”.

Rămâneți la curent cu activitatea trupei Fittonia pe Facebook și Instagram!