Morning Glory

Eugen Hriscu avertizează cu privire la înăsprirea pedepselor pentru posesia de droguri

Doctorul psihiatru Eugen Hriscu a vorbit, azi-dimineață, la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, despre repercusiunile înăspririi pedepselor pentru posesia de droguri. Acesta s-a raportat la legislațiile din alte țări europene și la situația dramatică din anii ’80, din SUA

Un subiect foarte larg-discutat în ultimii ani e problema drogurilor, din ce în ce mai gravă la noi. Doctorul psihiatru Eugen Hriscu a întocmit o scrisoare deschisă, adresată Președintelui Klaus Iohannis, prin care îl atenționează de faptul că legea 2 mai și legea privind Registrul persoanelor condamnate pentru infracțiuni la regimul drogurilor pot duce la o criză mult mai mare, de fapt. 

„Politicienii au nevoie de capital de imagine”, a spus medicul. De aceea, a explicat acesta, se folosesc de subiectul drogurilor pentru a-și crea imaginea de salvator. Totuși, doctorul avertizează că înăsprirea pedepselor pentru consumul și posesia de droguri nu își are locul într-o legislație în care traficul nu e un termen vine-definit. În legea românească, nu există o definiție clară a traficului, nu se specifică o limită de cantitate și nu se menționează obligația de a demonstra acțiunea. 


„Am văzut tineri de 18 – 19 ani, care au primit pedepse cu executare în închisoare pentru că au dat unui prieten o țigară cu marijuana la o petrecere”, a spus acesta. „În România, pedepsele legate de droguri sunt mai mari decât cele pentru viol și crimă”. 

Contrastul dintre legislația noastră și atitudinile altor țări europene prezintă un contrast foarte mare. În Germania, spre exemplu, a trecut recent o lege prin care posesia de până la 25 de grame de canabis nu are consecințe legale. „E o distanță uriașă între ce e un consumator în UE și ce e un traficant în România”, a subliniat Eugen Hriscu.