Morning Glory

Laura Jiga-Iliescu, despre tradiția Mărțișorului

Ce a mai rămas viu din tradiția Mărțișorului? Etnologul Laura Jiga-Iliescu și Răzvan Exarhu au vorbit despre sărbătoare, în direct la Pro TV

Prietena emisiunii „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” etnologul Laura Jiga-Iliescu a venit azi-dimineață în studioul Rock FM pentru a vorbi despre obiceiurile de Mărțișor. Realizatory și invitata au intrat în direct la știrile Pro TV, pentru a oferi detalii despre semnificația șnurului roșu și alb. 

„Oriunde e sacoșa de rafie, e și Mărțișor!” – Răzvan Exarhu

Firul roșu-alb sau negru-alb, în unele părți ale Balcanilor, poartă mai multe semnificații, toate legate de tema transformării, precum viața și moartea, zăpada și verdeața sau frigul și căldura. Pe firul de lână împletit, se așezau, în trecut, pietricele sau monede de argint sau aur, cu rol de protecție. „Nu știu câte mai are în comun Mărțișorul de azi cu cel de altă dată”, a spus Laura. „Totuși, Mărțișorul trece printr-o perioadă de revitalizare, mai ales de când a intrat pe lista UNESCO”. 

„Firul de Mărțișor e ca apa minerală și vinul!” -  Răzvan Exarhu

Simbolistica mărțișoarelor s-a schimbat prin secolul al XIX-lea, când multă lume a migrat de la sat la oraș. De la rolul de amuletă, a devenit mai degrabă o atenție. Tot în acea perioadă, explică etnologul, pietricica sau bănuțul s-au schimbat în mărțișoarele moderne, cu trifoi sau coșar, de exemplu. E un motiv de bucurie că sărbătoarea e încă vie și că prinde o alt fel de notă autentică, mai modernă. 


Morning Glory - 1.03.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:30:47

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07