Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

De vorbă cu Mircea Vintilă despre concertul de Dragobete

L-am sunat pe marele artist folk Mircea Vintilă ieri, pentru a afla câteva detalii despre concertul său de sâmbătă. Nu am putut să mă abțin din a-l întreba pe muzician despre cum creează piese care să rămână în inima oamenilor și despre eleganța cântecelor de dragoste

L-am sunat ieri pe marele artist folk, Mircea Vintilă, pentru a afla mai multe detalii despre ce pregătește publicului pentru seara de Dragobete. Muzicianul va cânta la Chronos Lounge, un loc nou, care se va deschide chiar în seara spectacolului. 

Pe lângă aceste informații, fiind totuși pentru prima dată în legătură cu Mircea și, în mod natural, având curiozități, l-am mai întrebat despre importanța cuvântului și puterea sa de a da un sens profund pieselor și, desigur, în spiritul sărbătorii iubirii, despre cât de mult contează, din punctul său de vedere, eleganța atunci când discutăm despre dragoste. Asta pentru că, așa cum se știe deja bine, cu versurile sale pline de sensibilitate și profunzime, Mircea Vintilă abordează, într-un mod autentic și plăcut, teme universale precum iubirea, libertatea, sau natura umană. 

A fost o adevărată plăcere să am șansa de a vorbi cu el. Vă încurajez să mergeți la acest concert și să ascultați unul dintre cei mai respectați artiști români în acțiune. Veți descoperi pe parcursul serii că va fi, în aceeași măsură, și cântarea voastră, așa cum chiar Mircea a promis.


Bună ziua, Mircea! Cum ești?

Bună ziua! Bine sunt! 

Cum merg pregătirile pentru spectacolul de Dragobete?

Da, în seara aceea se va deschide un club nou. Se deschide chiar atunci, în seara spectacolului meu. De fapt, cu spectacolul nostru, că o să fie al tuturor. Și al meu, și al celor care vor fi acolo. Acum facem niște probe. Azi, mâine, facem niște probe. Să vedem cum este sunetul, cum este tot, cum se aude acolo. Și seara să-i dăm drumul! 
Se ocupă o cunoștință de-a mea. Acum foarte mult timp în urmă era la Nova 22, un post de radio. Făceam emisiuni frumoase cu el. Veneam cu chitară, cântam acolo în studio. Și uite, el face, nu se lasă. Face acum și niște spectacole. Și asta este foarte bine pentru noi, artiștii, dar și pentru toți ceilalți. E bine să mai fie încă un loc de cântat, să mai fie un loc frumos, de seară, civilizat, unde lumea să lumea poată veni cu plăcere.

Ești un artist care acordă deosebită atenție cuvântului în muzică. Cum croșetezi o piesă care să rămână în sufletul oamenilor?

Știi ce se întâmplă? Asta este totul. E ca o poveste, o povestire foarte frumoasă, întâmplări foarte frumoase și din București, și de peste tot.
Întâmplările acestea trebuie spuse, iar, dacă ai și o linie melodică, o melodie frumoasă, atunci cântecul are o valoare extraordinară. Sunt multe texte în volumele de poezii despre care nimeni nu știe nimic, pentru că ele zac în bibliotecă. Așa, cântate cu o melodie foarte frumoasă, ele circulă extraordinar de repede și lumea se bucură de acestea. La spectacole, să știi că nu este numai spectacolul meu, e și al publicului. De multe ori încerc să-i surprind, ca să văd dacă își mai aduc aminte de unele cântece, dar nu reușesc să-i păcălesc. Cântăm toți împreună, ne simțim bine.

Eu ce voiam să te întreb acum, că tot ne apropiem de o sărbătoare a dragostei, cât de mult contează eleganța când vorbim despre iubire? 

Păi contează foarte mult, cum să nu? Sunt multe poezii și multe texte frumoase care vorbesc despre iubire și asta e o nebunie totală. Să vină spectatorul, să fie nebunit și fericit și să ne simțim bine, atât eu cât și ei. Cântecele de dragoste, pe care ei le știu și le cântă cu mare satisfacție, sunt foarte frumoase.

Ce ai pregătit publicului pentru cântarea de sâmbătă, Mircea? 

Ce să pregătesc? Cântecelele mele și mai vechi, și mai noi, și ce vor ei, că trebuie să cânt și ce vor ei. O dată vine cineva și îți spune că vrea o anume piesă! Trebuie să-i cânți, pentru că este bucuria lui, de aia a venit. A venit ca să te vadă, a venit ca să asculte, a venit să cânte împreună cu tine.
Și cine știe? Poate atunci când faci repertoriul mai uiți câte ceva. Mereu sunt pregătit și deschis la propunerile oamenilor. Vreau să ne simțim bine împreună și să ne bucurăm de muzică.