Rock News

Melodia Pearl Jam inspirată de Pink Floyd

Vedetele grunge-ului au încercat să aducă un omagiu idolilor lor, Pink Floyd pe piesa „Sirens”, din 2013 de pe albumul lor „Lightning Bolt”. McCready a explicat mai târziu influența lui David Gilmour pe acea melodie

Deși cântecul a apărut în 2013, „Sirens” s-a născut într-o seară din 2011, când McCready a fost prezent pentru a-l urmări pe Roger Waters în turneul „The Wall”. În urma show-ului, și-a dorit să-și exprime admirația și dragostea pentru Pink Floyd.


McCready a explicat mai târziu pentru Guitar Player: „Îmi place Gilmour; este maestrul delay-ului, subtilității, știind când să ia exact nota potrivită. Solo-urile lui sunt cântece într-un cântec. Nu știu dacă le plănuiește așa sau nu. Când am făcut cover după „Comfortably Numb”, a trebuit să fac solo-ul exact cum e, notă pentru notă. Nu poți improviza pe el; pur și simplu nu sună bine”.

Pearl Jam a cântat „Comfortably Numb” în peste 20 de ocazii, păstrând magia originalului. Mai mult, în 2012, Vedder a interpretat piesa cu Waters, la New York, iar cinci ani mai târziu, din nou, în timpul unui spectacol la Chicago. O altă piesă din discografia Pink Floyd inclusă de Pearl Jam ocazional în setlist-ul de concert este „Brain Damage”.



Pearl Jam și-au permis ocazional să-și onoreze strămoșii rock, ceea ce i-a făcut cândva să simtă limba ascuțită a Robert Plant. Solistul Led Zeppelin i-a ironizat într-un interviu pe care i l-a acordat chitaristului Pearl Jam, Mike McCready, pentru postul de la radio Pearl Jam găzduit de Sirius XM, că i-au copiat fosta trupă. Plant a menționat cântecul Pearl Jam, numindu-l în glumă „Going To California” al Led Zeppelin. Apoi a spus că îi pare rău că a uitat numele piesei, iar McCready i-a reamintit că este „Given To Fly”.



McCready a spus apoi aluziv că toată lumea împrumută sau fură de la alt artist, la un moment dat, Plant răspunzându-i prompt că exact asta i-a spus și solistul lor, Eddie Vedder. Ca răspuns, McCready i-a amintit că Vedder i-a dedicat piesa lui Plant și i-a recunoscut influența, redenumind piesa „Given To California”.

Foto: Getty Images/ Guliver.