Morning Glory

La mulți ani, Viorel Ilișoi!

Sărbătoritul zilei, povestitorul Viorel Ilișoi, a încântat țara cu prezența sa, azi-dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”. Acesta a povestit câteva pățanii și a povestit despre cum a realizat unele dintre reportajele sale

Viorel Ilișoi a fost primit cum se cuvine în această dimineață, la matinal, cu tort și lumânări. Născut pe 13 februarie, cum nu se putea mai bine, într-o marți, autorul nu consideră că data e ghinionistă. Din contră! Acesta a adus în studioul Rock FM și niște „parfum de mere” și un chec „prea frumos pentru radio, mai degrabă demn de televiziune”. 

Răzvan l-a rugat pe scriitor să povestească despre întâmplarea unui prieten îndrăgostit lulea de Britney Spears, din cartea „Cele mai frumoase reportaje”. Întâmplarea face că această cunoștință a lui Viorel, vânzător, printre alte produse, de baloane, era atât de amorezat de vedetă, încât visa să zboare, legat de multe baloane, până în America. Nici măcar nu i-a trecut prin cap că vântul l-ar sufla către Australia. Își testa teoria sărind de la distanțe mici, în speranța că, la un moment dat își va lua zborul. La aterizare, plănuia să spargă câte un balon și să ajungă treptat la sol. Totuși, iubirea s-a ofilit între timp, acesta a renunțat la idee și și-a deschis un aprozar. 

Înarmat cu mai multe povești, Viorel s-a decis să spună la emisiune și una pe care nu a publicat-o încă, despre culmea birocrației. Acum multă vreme, la grădina botanică din Iași, angajații foloseau la cărat o iapă. Într-o zi, din senin, personalul grădinii s-au trezit cu un mânz în grajd. Iapa fătase într-o noapte și nimeni nu își putea da seama cum a rămas gestantă. Contabilul era cel mai furios și nedumerit dintre toți. Nu știa cum să bage pe inventar mânzul și nu avea normă de hrană pentru acesta. Soluția a venit după o furtună de nervi pentru angajați. Aceștia au dat mânzul în grija cuiva câteva zile, apoi l-au primit înapoi ca donație. Astfel, atât grădina cât și consiliul județean, au putut întocmi actele necesare. Autorul a recunoscut că, pentru a accentua absurdul birocrației, a ales un final demn de Kafka. A omorât mânzul în proză. 

„Cum arată o poveste ratată?”, a vrut Răzvan să afle. Viorel a povestit că, prin anii ’90, când situația României era incertă și lipsită de stabilitate, a plecat, alături de Florentin Florescu, să facă un reportaj, la marginea Prutului. „Dimineață, ne-am oprit să bem ceva. Era vară. Am mâncat și niște dude. Sfatul meu pentru toți reporterii e să nu mănânce dude dimineața! Domnule, m-a luat o pântecăraie de nu știam ce să fac cu ea. Eram și la marginea țării. Nu aveam multe variante”, a povestit invitatul. „La țară nu e ca la oraș, cu toalete publice. Mai puneam o întrebare, mai spuneam «Mai stați puțin!». Nu știam pe unde să o apucăm. La restaurantul din sat, era o toaletă în spatele curții, fără ușă. Era exclus să te duci acolo, că trecea lumea și te saluta, «Bună ziua! Ce mai faceți?»”. Și-a găsit alinarea în incinta unei școli. Totuși, o delegație din Franța, aflată în vizită pentru a acorda ajutor școlii, tot bătea la ușă. Așa că, povestea aceasta a ajuns primul rateu. Nu mâncați dude, ziariști!

Viorel Ilișoi a redus cu 13% prețul cărților sale de la Editura Gri. Aici poți găsi cele mai amuzante povești de prin țară, trăite chiar de autor în călătoriile sale. 

Ascultă episodul integral, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!


Morning Glory - 13.02.2024 - Viorel Ilișoi

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:35:30

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42

Morning Glory - 25.04.2024 - Paul Ipate

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:22:07