Rock News

Discul pe care Ian Brown l-a numit „cel mai bun album făcut vreodată în Marea Britanie”

De-a lungul timpului petrecut împreună, The Stone Roses nu a făcut niciodată nimic din ceea ce mainstream-ul și-ar fi dorit să audă. Dar aceasta era departe de a fi prima dată când un artist a încercat să se joace cu ideea de a obține ceea ce își dorea. Înainte ca The Stone Roses să înceapă, primul val de punk rock a adus o abordare similară a muzicii, căutând să creeze melodiile pe care și le doreau, fără niciun compromis și fără să le pese de ceea ce avea să spună presa sau chiar publicul.

John Lydon și The Sex Pistols cântau practic piese care contraveaneau cu comportamentul decent sau, mai precis spus, cu ceea ce era considerat un comportament regulamentar. Brown a știut că și-a găsit chemarea de muzician când a auzit pentru prima dată „Nevermind the Bollocks”, hotărându-se să înființeze un grup al său.

Privind înapoi, Brown a nominalizat „Nevermind the Bollocks” printre cele mai importante discuri făcute în Anglia, spunând într-un interviu pentru The Guardian: „Prietenul meu a cumpărat trei exemplare din „Anarchy in the UK” de la Woolworths din Manchester a doua zi după [apariția lor notorie] de la emisiunea lui Bill Grundy. Apoi am cumpărat „God Save the Queen” și „Pretty Vacant” în zilele în care au apărut. Abia așteptam LP-ul și, când a apărut, ne-a dat pe spate. Încă cred că este cel mai bun album făcut vreodată din Marea Britanie”.

Apariția notorie a grupului Sex Pistols la televiziune, în emisiunea lui Bill Grundy, va rămâne în istorie drept unul dintre cele mai incendiare momente de la televiziunea britanică. „Get off your arse!” a fost salutul lui Johnny Rotten pe primele versuri, urmat de cuvântul de patru litere care a făcut toate știrile de a doua zi. Un public britanic nebănuitor îi urmărea în acele momente, la televiziunea națională.

Foto: Getty Images/ Guliver.