Morning Glory

Medicina de călătorie

Adriana Hristea, medic primar Boli Infecțioase la Institutul Matei Balș, ne-a vorbit azi-dimineață la „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” despre cum ne protejăm de boli infecțioase înainte de călătoriile în destinații exotice

„Bonjurică, bonurică, se bulbucă ochișorii de la malarie, de la boli din ăștia, cu care vin frații noștri de la noi de acasă din Zanzibar”, a punctat Răzvan Exarhu azi-dimineață, în deschiderea discuției cu dr. Adriana Hristea, despre cum ne protejăm de malarie. 

În ultimele trei luni, s-au înregistrat 11 cazuri de malarie în România, iar, săptămâna aceasta, doi oameni au murit din cauza bolii, după ce persoanele călătoriseră în Zanzibar. „În Zanzibar, malaria nu e eradicată. Are o prevalență sub 1% și era ținta unor programe care vizau eradicarea. Se știa că sunt în permanență cazuri importate de pe continent și nu era fezabilă eradicarea bolii”, a spus medicul. 

Răzvan și dr. Adriana Hristea s-au văzut la o conferință legată de medicina de călătorie. Aceasta e o competență foarte importantă azi. Invitata coordonează un atestat în medicină de călătorie de câțiva ani, care a format deja trei generații de medici. 

Ce trebuie să facă oamenii înainte de a pleca spre o destinație exotică? Trebuie să vadă un medic, pentru a se interesa de vaccin și de profilaxia malariei. Spre exemplu, pentru cei care călătoresc în Africa, profilaxia e un element central al consultației și, în acest sens, se recomandă medicamente. Cu toate acestea, două dintre cele trei medicamente înregistrate în România nu sunt disponibile pentru prevenția malariei, ci sunt distribuite exclusiv spitalelor care tratează boala. „Majoritatea clinicilor private oferă consultații legate de medicina de călătorie, cu vaccinuri și chimioprofilaxia malariei. Protecția constă în cea nespecifică, adică repelente și în protecția medicamentoasă”, a explicat medicul. În plus, agențiile de turism care oferă excursii în locuri exotice ar trebui să informeze călătorii despre măsurile de protecție.  

Dr. Adriana Hristea a subliniat cât de important e să îi spunem medicului dacă am călătorit în zone tropicale atunci când mergem în stare febrilă la consult, „în caz că medicul omite întrebarea, cu toate că e musai ca acesta să întrebe la cazurile de febră”. 

„Se extinde în România?”, a vrut Răzvan să afle. Doctorul a spus că problema românilor e slaba informare. „Noi avem doar malarie de import. Călătorii români pleacă în vacanță fără să ia chimioprofilaxia necesară”. 

„Ajută ginul tonic?”, a întrebat Răzvan Exarhu. Din păcate, nu. Trebuie să reținem și că malaria nu se transmite interuman. Boala e cauzată de un parazit, purtat doar de anumite specii de țânțari.

Ascultă episodul integral, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!


Morning Glory - 7.02.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:28

Morning Glory - 20.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 3

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:22

Morning Glory - 19.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 2

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:28:48

Morning Glory - 18.07.2024 - ELECTRIC CASTLE Day 1

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:10:27