Rock News

Albumele preferate din toate timpurile ale lui Serj Tankian

Muzica lui Tankian, fie că este alături de System of a Down sau în proiectele solo, este atotcuprinzătoare, așa că nu trebuie să fie o surpriză diversitatea genurilor și artiștilor menționați, de la heavy metal, la disco și reggae. Nesfiindu-se niciodată să discute despre cei care l-au influențat, am compilat doua interviuri, luate la distanță de 17 ani, pentru a face o selecție a gusturilor lui, în continuă schimbare.

Unul dintre aceste două interviuri este cel cu Metal Hammer, în 2020. Numind cele zece albume care i-au schimbat viața, prima alegere este una pe care nu ar fi pariat mulți: coloana sonoră din „Saturday Night Fever”. Solistul The System of a Down a explicat: „Rick James sau eventual ABBA sau The Bee Gees, Saturday Night Fever! Aveam 14 sau 15 ani și am primit un abonament la Columbia House, de unde puteai obține șase discuri gratuit dacă cumpărai un disc pe an. Am comandat cinci sau șase discuri, iar acestea au fost primele pe care le-am cumpărat din banii mei”.

Într-un alt interviu, Tankian este întrebat ce album de metal i-ar recomanda unui copil, alegând al treilea album al pionierilor thrash Slayer, „Reign in Blood”, din 1986

Albumul despre care Takian spune că îl admiră pentru faptul că trupa care l-a făcut a riscat tot și a câștigat este Radiohead din 2000, „Kid A”. Susținând că artiștii nu își asumă suficiente riscuri, el a reflectat:

„Artiștii nu își asumă suficiente riscuri. Întotdeauna spun: „Nu suntem chirurgi; nimeni nu moare pe masa de operație, așa că încearcă! Radiohead și-a asumat un risc cu tranziția de la „OK Computer” la „Kid A”. A fost un pas uriaș pentru ei. Îmi amintesc că toți prietenii mei rock au spus: „Argh, nu-mi place!”, dar acum, privind în urmă, poți vedea cu adevărat că Radiohead a crescut cu acel album”.

Al doilea interviu datează din 2003, când Tankian și System of a Down erau la apogeu. Discuția cu SPIN, de la secțiunea „My Life in Music”, ajunge la „Revolver” din 1966 de la The Beatles, al cărei fan este. 

„Din punct de vedere muzical, Beatles sunt la fel de universali pe cât este muzica de universală. „Revolver” este momentul când au început să se transforme în ceva complet unic. Dar îmi plac toate discurile – Sgt. Pepper’s [Lonely Hearts Club Band], Let It Be, The White Album, totul. „Revolver” este un album bun pentru a începe, deoarece este o punte frumoasă între Beatles-ul timpuriu și cel târziu”.

Un alt disc clasic pe care Tankian l-a ales a fost cel al Faith No More, „Angel Dust”, din 1992. Solistul a explicat că a fost unul dintre primele hard rock pe care l-a auzit vreodată, așa că, e de înțeles, merită un loc pe lista lui. 

Various Artists – Saturday Night Fever OST (1977)

Earth, Wind & Fire – I Am (1979)

Ennio Morricone – The Good, The Bad And The Ugly OST (1996)

Metallica – …And Justice For All (1988)

Miles Davis – Decoy (1984)

Serj Tankian – Orca (2013)

Depeche Mode – Greatest Hits (1987)

Slayer – Reign In Blood (1986)

Khatchadour Tankian – Inchbes Moranank (2010)

Radiohead – Kid A (2000)

The Beatles – Revolver (1966)

The Cure – Pornography (1982);

The Birthday Party – Prayers on Fire (1981);

The Sisters of Mercy – First and Last And Always (1985)

Faith No More – Angel Dust (1992)

Korn – Korn (1994)

Sonic Youth – Evol (1986)

Tom Waits – Alice (2002)

David Bowie – Low (1977)

Harout Pamboukjian – 50 megaHits (2001)

The Mothers of Invention – We’re Only in It for the Money (1967)

Bob Marley and the Wailers Legend – (1984)