Rock News

Cum „Love Will Tear Us Apart” a devenit epitaful lui Ian Curtis

Single-ul-emblemă Joy Division, „Love Will Tear Us Apart”, a fost lansat în iunie 1980. Cu o lună înainte, solistul Ian Curtis își lua viața, la numai 23 de ani. Luptându-se cu epilepsia, depresia și destrămarea căsniciei, Curtis a fost descoperit mort în bucătăria sa, chiar înainte de turneul inaugural al trupei în America de Nord.

Acesta a fost finalul. Întorcându-ne în 1979, anul în care cuplului Curtis i se năștea fiica, Natalie, problemele apăruseră la orizont. Curtis fusese diagnosticat cu epilepsie la începutul acelui an, iar stresul de a avea o slujbă ziua, în paralel cu cariera de solist rock începuse să îl copleșească. Joy Division s-a trezit nevoită să călătorească pe distanțe mari de la locurile lor de muncă din zona Greater Manchester pentru a susține spectacole în lungul și latul țării, grăbindu-se înapoi la muncă la primele ore ale dimineții.

„Love Will Tear Us Apart” a fost scrisă în jur de august 1979. Problemele lui Ian s-au înrăutățit când a întâlnit-o pe promotorul muzical belgian Annik Honoré la un concert Joy Division, în octombrie. Cei doi au început o relație la distanță, care a provocat și mai multă angoasă între Curtis și soția sa.

Deziluzionat de căsnicia care se deteriora și de problemele de sănătate, care păreau tot mai mari, Curtis a scris inițial melodia ca răspuns la piesa Captain and Tennille „Love Will Keep Us Together” și în contrast cu aceasta. 



Ian Curtis nu a apucat să se bucure de succesul imens Joy Division cu intrarea pentru prima dată a trupei în topuri: locul 13 în UK Singles Chart și primul loc în UK Indie Chart. Moartea tragică a solistului a atras atenția asupra „Love Will Tear Us Apart”, versurile melancolice și sumbre rămânând pentru totdeauna legate de dispariția prematură a lui Curtis.

Basistul Peter Hook: „Este destul de ciudat, pentru că versurile sunt foarte sumbre, dar mi se pare că melodia este foarte înălțătoare – nicio altă melodie Joy Division nu funcționează așa. Oamenii mor după piesa asta când o cântăm live, dar pe bune, este destul de sumbră”.

Natura sa paradoxală a făcut din aceasta imnul perfect Joy Division. Titlul ei a fost gravat pe piatra funerară a lui Curtis la cimitirul Macclesfield.

Bateristul Stephen Morris: „Retrospectiv, când o asculți, în lumina a ceea ce s-a întâmplat, pare al naibii de evident. Sincer nu mi-am dat seama că scria despre sine”.


A mural of Joy Division's Ian Curtis watches over the Northern Quarter in Manchester city centre, as snow hits the UK. Tuesday 29th December 2020. (Photo by Pat Scaasi/MI News/NurPhoto via Getty Images)

Single-ul a reintrat în topuri în 1983, datorită unei versiuni cover a starului pop Paul Young, plus un reînnoit interes pentru grup după succesul „Blue Monday” de la New Order.

După mulți ani în care au evitat să cânte melodii Joy Division, New Order interpretează acum melodia în mod regulat ca bis în show-urile lor live, inclusiv  la Glastonbury's Other Stage în 2016, unde a fost headliner.

Foto: Getty Images/ Guliver.