Rock News

Alice In Chains, ediție aniversară „Jar Of Flies” pe vinil, cu muște adevărate presate în el

Lansat acum 30 de ani, mai precis pe 25 ianuarie 1994, „Jar Of Flies” a însemnat pentru Alice In Chains o direcție mai blândă și primul EP care a debutat vreodată pe locul 1 în topul Billboard 200 de albume.

Pentru a marca ocazia, AIC a lansat o listă de produse pentru cea de-a 30-a aniversare. Există, desigur, multe tipuri de tricouri și hanorace, set de poker, skateboard Jar Of Flies, un poster cu lumină neagră Jar Of Flies, dar și o gamă variată de ediții de 30 de ani ale albumului, inclusiv o casetă transparentă și un box-set multi-format. Poate cel mai interesant, există vinil Jar Of Flies cu muște adevărate presate în el.

Povestea lui „Jar Of Flies” nu a început bine

„Am vrut doar să intru în studio pentru câteva zile cu chitările acustice și să vedem ce iese”, declara vocalistul Layne Staley pentru Hit Parader. „Nu am plănuit niciodată ca muzica pe care am făcut-o la acea vreme să fie lansată. Dar cei de la casa de discuri au auzit-o și le-a plăcut foarte mult. Pentru noi, a fost doar experiența a patru tipi care s-au reunit în studio și au făcut ceva muzică".

Alice In Chains își găsise refugiul în acele zile de care vorbește Staley după ce, odată întoarsă din cel mai mare turneu pe care-l avuseseră până atunci, cu un album care a produs cinci single-uri radio și încheind turneul din postura de co-headliner la unul dintre cele mai importante festivaluri, Lollapalooza, află că au fost evacuați. Era în 1993 și, întorși de pe drumuri, află că, din cauza unor probleme de comunicare, nu au reușit să plătească chiria pentru locul în care stăteau.

Supărati și proaspăt fără adăpost, membrii trupei s-au mutat în studiourile London Bridge din Seattle până când au putut rezolva lucrurile. Dar vizita neplanificată la studio a dat un EP. Trupa a profitat la maximum de împrejuri, iar un val de creativitate a dus la ceea ce va deveni în cele din urmă EP-ul „Jar of Flies”, lansat pe 25 ianuarie 1994.

Materialul a adus grupului două nominalizări la premiile Grammy pentru cea mai bună interpretare hard rock („I Stay Away”) și „Best Recording Package”. În 2022 a fost certificat de 4 ori platină de Recording Industry Association of America (RIAA).