Rock News

20 de minute de filmări inedite cu Led Zeppelin, cântând live în Michigan în 1977, au apărut online

23 de minute, mai exact, de filmări nevăzute anterior cu Led Zeppelin cântând în direct la Pontiac Silverdome din Pontiac, Michigan, pe 30 aprilie 1977, au apărut online.


Filmul spectacolului, la care au fost 76 200 de participanți (un record mondial pentru un concert cu o singură formație) și unde au plătit 10,50 dolari fiecare pentru un bilet, a apărut pe un canal YouTube dedicat arhivei regretatului Jim Kelly, cunoscut sub numele de „Speedy”. Kelly a fost fotograf profesionist și un mare iubitor de muzică și a filmat în mod regulat show-urile la care a participat în anii 1970, inclusiv Van Halen, Alice Cooper, Yes, Queen, Rush și Pink Floyd.

Filmarea Pontiac este un efort de echipă, filmul fiind transformat în format digital de Genesis Museum (care a lucrat la remasterul 4K recent lansat al concertului de la Shepperton Studios Genesis din 1973), în timp ce lucrările de restaurare a filmului și sincronizarea audio su fost realizate de două nume cunoscute din comunitatea colecționarilor Led Zeppelin, respectiv Etienne și LedZepFilm.

Concertul istoric de la Pontiac face parte din ultimul turneu din America de Nord al Led Zeppelin. Managerul grupului, Peter Grant, a conceput acest turneu ca pe un efort care ar reconfirma faptul că Led Zeppelin a fost trupa dominantă a deceniului. 

Led Zeppelin a pornit turneul nord-american din 1977 după o pauză cauzată de accidentul de mașină al lui Robert Plant din Grecia, din 1975. În timpul pauzei de concerte, Led Zeppelin a înregistrat „Presence” și a început repetițiile turneului care a avut loc în cele din urmă, pregătind timp de două luni un setlist nou.

Cincizeci și unu de concerte au fost programate pe o perioadă de trei etape, cu 1,3 milioane bilete vândute. A fost cel mai mare turneu Led Zeppelin. 

Foto: Getty Images/ Guliver.