Rock News

Impactul lui Eddie Van Halen asupra „Beat It”

Eddie Van Halen este cunoscut pentru solo-urile sale de chitară, dar și pentru colaborarea pe o melodie care nu este chiar din partea unui favorit al rockerilor: „Beat It”, a lui Michael Jackson, din 1982. Încălcarea unei reguli care dura de mult timp în Van Halen a fost cheia implicării lui Eddie Van Halen în piesa care a devenit hit mondial în anul în care a fost lansată.

Jackson a adunat o serie de muzicieni de top pentru albumul său „Thriller”, incluzându-i aici pe membrii Toto Steve Lukather, David Paich și Jeff Porcaro. În timp ce Lukather s-a ocupat de multe părți de chitară, producătorul Quincy Jones a căutat pe altcineva pentru solo-ul din „Beat It”.

Potrivit lui Paich care a dat un interviu pentru podcastul Broken Record, Lukather s-a mulțumit inițial să contribuie la album. Cu toate acestea, planul de a-l aduce pe Eddie Van Halen, un prieten al lui Lukather, a schimbat cursul lucrurilor.

Când Jones l-a abordat pentru prima dată pe Van Halen, a primit un refuz disprețuitor. Paich și-a amintit conversația inițială, în care Eddie Van Halen i-a trântit telefonul în nas lui Quincy Jones, după ce acesta din urmă abia apucase să se prezinte.

În cele din urmă, EVH s-a convins că într-adevăr era vorba de Quincy Jones și în ciuda reticenței inițiale, a fost de acord să participe cu un solo de chitară pe o melodie străină, cu toate că una dintre regulile stricte ale trupei din care făcea parte era tocmai interdicția ca membrii săi să nu participe la nici o sesiune de înregistrări a niciunui alt muzician.

După ce a ascultat melodia, Eddie Van Halen a propus modificări și a improvizat două solo-uri, contribuind semnificativ la rezultatul final. „Beat It” a devenit un succes masiv în topul vremii, fiind unul dintre cele mai bine vândute single-uri din toate timpurile. Deși nu a fost creditat oficial, Eddie Van Halen a considerat-o ulterior colaborarea sa preferată din întreaga carieră.

Foto: Getty Images/ Guliver.