Rock News

Bruce Dickinson spune că marile corporații ucid următoarea generație de headlineri

Bruce Dickinson și-a exprimat recent îngrijorarea, într-un interviu pentru postul de radio suedez Bandit Rock, cu privire la lipsa unor nume noi și destul de populare astfel încât să poată înlocui headlinerii veterani Metallica, Iron Maiden sau Judas Priest. De asemenea, a criticat marile corporații din domeniul organizării de evenimente, care nu își asumă niciun risc și nu investesc în nume noi, pentru că „nu poți deveni headliner peste noapte” sau decizia contruirii unui loc ca Sphere din Las Vegas, un proiect care e „pierdere de timp, pierdere de bani”.

Dickinson a dat vina pe marile corporații pentru că înăbușă din fașă dezvoltarea trupelor noi, subliniind rolul promotorilor independenți în cultivarea talentelor prin spectacole mici și construirea bazelor de fani, un sistem despre care crede că a fost perturbat de corporații.

„Din păcate sau din fericire – adică, suntem plătiți cu o sumă uriașă de bani de către Live Nation”.

El a explicat cum un promotor independent își asumă riscuri prin contractele pe care le face pentru promovarea unei trupe, ricscuri care nu există în cazul corporațiilor.

„Am dori să cumpărăm ceea ce faci în New York sau Chicago sau oriunde, și o să-ți dăm o grămadă de bani. Dar afacerea este că nu mai poți face nimic după aceea. Ești în postura „o să lucrezi puțin pentru noi sau poți să-ți iei vacanță, pentru că de acum încolo noi suntem la conducerea spectacolului”. Și pur și simplu au aspirat totul. Adică, erau oameni de afaceri inteligenți. Dar din punct de vedere artistic, pentru sănătatea scenei live, cred că a fost îngrijorător. Adică, pot fi nedrept, dar am impresia că scena era mult mai vie în ceea ce privește trupele la început care apăreau și surprindeau oamenii”.

Dickinson a subliniat, de asemenea, rolul crucial pe care îl au în acest lanț localurile mici, care cultivă noile talente. Aceste spații intime oferă formațiilor o platformă pentru a-și perfecționa interpretarea și a intra în legătură cu publicul. Din păcate, numărul acestor locuri a scăzut din cauza diverșilor factori, împiedicând și mai mult apariția unor noi artiști.

Ca o opinie nepopulară, dar asumată, Dickinson a criticat Sphere din Londra, pledând în schimb pentru revitalizarea pub-urilor mai mici, pentru a oferi oportunități de performanță artiștilor în curs de afirmare: „Vreau să spun, există o dispută în Londra în acest moment, că cineva va încerca să construiască locația Sphere, ca în Las Vegas. Adică, ce pierdere de timp. O pierdere de timp, pierdere de bani. Ați fi mult mai bine să transformați o jumătate de duzină de pub-uri vechi în locații și să le spuneți copiilor: „Hei, există un loc disponibil. Du-te și cântă".

Foto: Getty Images/ Guliver.