Rock News

Jimmy Page, apariție surpriză la ceremonia Rock And Roll Hall Of Fame

La ceremonia de vineri seară (3 noiembrie), chitaristul Led Zeppelin a apărut întâi cu un mesaj preînregistrat în care vorbește despre pionieratul lui Link Wray, după care a interpretat pe scena de la Barclays Center din New York „Rumble”, ca omagiu adus regretatului chitarist și compozitor american, care a fost introdus în Rock And Roll Hall of Fame.

Aceasta a fost prima apariție pe o scenă a lui Jimmy Page din ultimii 8 ani, ultima întâmplându-se alături de membri ai Alice In Chains, Soundgarden, Cheap Trick și Guns N' Roses la un concert caritabil în Seattle, pentru a interpreta clasicul Zeppelin „Rock and Roll”.


Fred Lincoln „Link” Wray Jr., care a murit în 2005, a fost inclus în Hall of Fame la categoria Influență muzicală. În 2023 au mai fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame Rage Against the Machine, Kate Bush, Willie Nelson, Missy Elliott, Sheryl Crow, George Michael, DJ Kool Herc și The Spinners. 

În timp ce apariția lui Page a fost probabil cea mai mare surpriză a nopții, ceremonia de includere în a Rock & Roll Hall of Fame din 2023 a avut o mulțime de alte momente importante. Sheryl Crow a interpretat melodia ei de succes „Everyday Is a Winding Road”, alături de Stevie Nicks și Peter Frampton, iar Tom Morello a ținut un discurs despre puterea muzicii de a schimba lumea când a acceptat includerea Rage Against the Machine.

Considerat pe scară largă unul dintre cei mai mari și mai influenți chitariști ai tuturor timpurilor și unul dintre cei mai importanți producători de discuri și compozitori din istoria rock-ului, Page a avut prima chitară la 12 ani și a cântat cu Neil Christian și The Crusaders imediat ce a părăsit școala. S-a perfecționat ca muzician de sesiune la Londra, iar la mijlocul anilor 60 a devenit unul dintre cei mai căutați chitariști din Marea Britanie. A fost membru al grupului The Yardbirds din 1966 până în 1968 și apoi, la sfârșitul lui 1968, a fondat Led Zeppelin, una dintre cele mai de succes și mai trainice trupe rock, care a vândut până în prezent peste 300 de milioane de discuri.

După Led Zeppelin, în anii 80, Page a continuat să producă coloana sonoră a filmului, „Death Wish II”, a făcut un turneu cu Eric Clapton și Jeff Beck, a format trupele The Firm și Coverdale/ Page și a lansat un album solo, „Outrider”, în 1988. Din 1994 până în 1998, Page s-a reunit cu colegul de trupă din Led Zeppelin, Robert Plant, pe două albume și două turnee ca Page and Plant.