Interviurile Rock FM EXCLUSIV Online

Trupa Lunatic se pregătește de lansarea albumului „Omul Din Stele”

Am stat de vorbă cu Robert, Cătălin și Marius din trupa de rock alternativ Lunatic despre viitorul album și concertul de lansare de pe 14 noiembrie, de la Hard Rock Cafe, și despre cum transformi o temă comună într-o piesă comică

Am stat la masă cu trei dintre cei șase „lunatici”, miercuri, pentru a discuta despre muzica lor, planuri și despre cum funcționează formația. Am purtat o discuție foarte haioasă cu Robert, Cătălin și Marius, care m-a făcut să înțeleg esența proiectului. 

Trupa se pregătește de lansarea albumului „Omul Din Stele”, o colecție de piese care evidențiază ambele fațete ale formației, cea comică și cea mai degrabă serioasă. Materialul va fi distribuit pe toate platformele de streaming în data de 10 noiembrie, iar concertul de lansare are loc pe 14 noiembrie, la Hard Rock Cafe. Cu toate că băieții au fost destul de secretoși, mi-am dat seama că publicului i se pregătesc o grămadă de surprize și că va fi un eveniment ieșit din comun. Personal, sunt nerăbdătoare să particip și să ascult noile piese. Mi se pare că proiectul Lunatic aduce pe scena locală o gură de aer proaspăt, o doză necesară de neseriozitate și o altfel de atmosferă. 


Pe 10 noiembrie veți lansa albumul „Omul Din Stele”. Povestiți-mi puțin despre ce e vorba.

Cătălin: Sunt două fețe ale formației. Pe de o parte, încercăm să nu ne luăm prea în serios, iar asta, din punctul nostru de vedere, e o calitate. Nu e un efort de a fi glumeț, cât e vorba despre a fi natural. Firesc e să mai iei lucrurile în glumă câteodată. Mai e partea introspectivă, semnificativă, a trupei. Când spunem ce simțim sau cum privim lumea, o spunem simplu. E un contrast. 

Marius: Povestea pleacă de la numele trupei și semnificația acestui cuvânt pentru fiecare dintre noi. Unii percep „lunaticul” ca fiind mai nostim, mai șugubăț, iar alții îl văd mai visător, mai introspectiv. Astfel, piesele reprezintă ambele interpretări ale numelui „Lunatic”, de la abordarea „să fie bine ca să nu fie rău”, până la chestii ceva mai serioase. O parte din piese sunt oneste... Bine, mai și râdem, dar suntem sinceri. 

Ce ne pregătiți pentru concertul de lansare din Hard Rock Cafe, de pe 14 noiembrie?

Marius: Cum lansăm restul pieselor de pe album pe 10, în mare parte sunt lansate deja, până pe 14 noiembrie sperăm ca publicul să le fi digerat. Sperăm să avem și CD-urile gata. 

Robert: O să fie frumos. Avem o idee foarte bună pe care ne chinuim acum să o realizăm. Dacă iese, și cred că ne va ieși, va fi minunat. 

Cătălin: Va fi o frumoasă surpriză! Cu siguranță, conceptul e inspirat de grafica și imaginea pe care am creat-o pentru acest album.

Marius: Grafica a făcut-o Sergiu de la byron. 

Greu știu că e, dar cât de frustrant e să organizezi un concert?

Marius: Depinde. Un concert normal, micuț, e un efort oarecare. O nebunie cum e Hard Rock Cafe, care e ditamai locația și având în vedere faptul că va fi o lansare, cu invitați, cu tot tacâmul, ne-a cam rupt. Adică, om fi noi șase, dar între noi avem douăzeci de grupuri de WhatsApp, scule de management de proiect, scule pentru a ține evidența task-urilor fiecăruia și tot așa. Altfel nu am fi reușit. 

Robert: Ajută foarte mult să fii corporatist. 

Mi-ați spus că sunteți o companie foarte bine pusă la punct.

Cătălin: Da, funcționăm eficient. Ne ocupăm fiecare cu câte ceva. Avem ședințe săptămânale... Suntem oameni trecuți prin viață.

Și cine e CEO-ul trupei Lunatic?

Robert: Practic, suntem o companie publică cu șase acționari. 

Marius: Eu!

Robert: El e „project manager”! El e cu biciul, eu pun sarcinile pe platformă!

Marius: Eu țip la ei să se întâmple chestii la timp. Chiar dacă ne distrăm, realitatea e că, dacă vrei să creezi un produs de un anumit nivel, vrând-nevrând, trebuie să bifezi o grămadă de chestii. Fiecare are ceva de făcut. Asta pe lângă partea cea mai importantă, cea creativă, muzică, producție muzicală... 

Cum abordați procesul de compunere a pieselor comice? Mi se pare că luați o temă simplă și o transformați în ceva foarte comic. 

Cătălin: Procesul, la primul album cel puțin, a început în mare parte cu niște versuri deja scrise dinainte. Apoi făceam muzica, în funcție de atmosfera pe care voiam să o creăm și de cum simțeam noi că transmitem cel mai bine mesajul. 

Asta e o practică din ce în ce mai rar întâlnită. 

Cătălin: Da. De data asta am făcut-o invers. Întâi muzica și apoi versurile. Dar la multe dintre piesele comice am început cu versurile, ca de exemplu „Nu mai fi sărac” sau „Moka”.

Robert: „Moka” a fost un proces combinat, ca să-i spun așa. Adică versurile erau o bolboroseală fără sens, pe muzică. După a scris Marius niște versuri care să se potrivească. Dar, într-adevăr, la „Nu mai fi sărac” a fost invers. 

Hai să vorbim puțin despre „Nu mai fi sărac”. M-a amuzat foarte tare piesa.

Robert: E opera lui Marius.

Marius: Povestea acestei piese s-a născut din replica prea des întâlnită, de genul „Hai, bă, nu mai fi sărac, fă și tu o cinste!”. Practic, vorba în sine nu e luată de pe net. Am transformat-o într-un discurs motivațional, care să nu ajute, de fapt, pe nimeni. Sunt îndemnuri goale, non-sfaturi, dar, cu siguranță, sunt livrate de Cătălin foarte doct, apăsat. E o satiră la adresa celor care vor să pară mai înstăriți decât sunt. 

Robert: Ne-am amuzat foarte tare făcând videoclipul. E important de menționat că actorul principal e un prieten de-al trupei, e un fan. Habar nu avem că are talentul ăsta. 

Cătălin: A fost cea mai mișto filmare. Pe lângă faptul că am avut tot scenariul acela tare, pe care tot Marius l-a conceput, a fost un efort imens. A trebuit să curățăm toată camera aia de moloz. Trebuia să vezi cum arăta! 

Robert: Acolo e o fostă fabrică de circuite integrate, erau pe jos numai plăci, fire...

Lumea e în criză de metale prețioase pentru plăci de circuite. Dacă ați fi plecat cu o plasă de circuite integrate de acolo și ați fi trimis-o la reciclat la reciclat, acum nu mai erați săraci!

Marius: Sărăcia e și în gândire. Adică, dacă stai pe bogăție și vezi numai moloz, înseamnă că, mental, ești sărac. 

Rămâneți la curent cu activitatea trupei Lunatic pe Facebook și Instagram.