Morning Glory

Justiție pentru toți

Matinalul de azi-dimineață a avut ca temă principală justiția. La „Morning Glory” au fost invitați Andreea Rusu, președinta FILIA, care a vorbit despre marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, și avocatul Laurențiu Coman, care a întocmit dosarul penal din cazul „Zdreanță”

Gloryoșii au luat legătura cu Andreea Rusu, președinta asociației FILIA, azi-dimineață, pentru a discuta despre marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”. Acesta va avea loc duminică, 22 octombrie, la ora 15.00, concomitent în mai multe orașe din țară - București, Brașov, Timișoara, Baia Mare, Cluj, Giurgiu, Mizil și Valea Seacă. La București, punctul de plecare e Teatrul Național, iar manifestările vor începe în toate orașele la ora 15.00. 

Evenimentul se află la a noua ediție, iar, în toți acești ani, a reușit să aducă schimbări legislative și mecanisme legale de protecție față de violența domestică sau față de abuzul în cuplu. Marșul are scopul de a crește gradul de conștientizare asupra acțiunilor de violență asupra femeilor, iar participantele își arată, astfel, solidaritatea față de supraviețuitoare. Oricine are dreptul de a se simți în siguranță peste tot, la școală, pe stradă, acasă etc. 

Consultați paginile de Facebook FILIA pentru mai multe detalii despre această manifestare.

Aspectele penale din poezia „Zdreanță” de Tudor Arghezi

Laurențiu Coman a venit, apoi, în studioul Rock FM pentru a face lumină în cazul „Zdreanță” și pentru a servi dreptatea. Chiar dacă pare o operă inofensivă, poezia argheziană e, de fapt, o înșiruire de infracțiuni, care trebuie pedepsite conform legii. 

Zdreanță a fost condamnat la închisoare șase ani și patru luni cu executare. De ce? 

În primul rând, pentru că, așa cum spun primele versuri, Zdreanță avea „ochii de faianță” și „nara cârnă”. Asta denotă infracțiunea de deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu. Doi la mână, acesta a săvârșit fapta de hărțuire agravată, atunci când dădea târcoale cotețului găinii, iar mai apoi, a comis infracțiunea de furt calificat. 

Și Gospodina e vinovată de două infracțiuni, cea de amenințare a unui membru de familie cu săvârșirea unei infracțiuni („Stai nițel că te dezvăț”) și cea de violență în familie, infracțiune dedusă după ce i-a servit lui Zdreanță un ou fierbinte. Aceasta va sta la închisoare doi ani și zece luni.

 Pentru discuția integrală din ediția de azi „Morning Glory”, ascultați emisiunea, sub formă de podcast, pe rockfm.ro!


Morning Glory - 20.10.2023

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:23:52

Morning Glory - 30.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:24:45

Morning Glory - 29.04.2024

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:26:07

Morning Glory - 26.04.2024 - LAURENȚIU COMAN + ADRIAN NICOLAE & DAN FRÎNCULESCU

Morning Glory, cu Răzvan Exarhu, 01:19:42