Rock News

Cele patru fețe Vița de Vie: ELECTRIC 360 grade

Pe 17 noiembrie, Vița de Vie va susține un mega-concert 360 de grade, în cadrul căruia cele patru ipostaze ale trupei de rock se vor reuni pe o singură scenă, la Sala Palatului. În așteptarea lor, azi ne aducem aminte de câteva dintre cele mai tari momente cu ei în variantă electrică

În cei 27 de ani de activitate, în care au 10 albume lansate, cea mai premiată formație românească și-a surprins fanii cu patru modalități de exprimare a muzicii lor: de la versiunea ELECTRICĂ de la debut, cu care s-au și impus pe piața autohtonă, la emoția unui ACUSTIC, continuând cu minimalismul ACU2TIC împărțit la doi, până, în cele din urmă, la amploarea reorchestrărilor SIMFONICE. Astfel, Vița de Vie a oferit publicului, personalitate după personalitate, o perspectivă muzicală completă, de 360˚. 

Energică, vibrantă, surprinzătoare și de mare impact, perioada de început a băieților de la Vița de Vie a adus în lumina reflectoarelor atât fragilitatea vârstei pe care membrii o aveau la acea vreme și nonconformismul lor, cel din urmă, neschimbat nici până azi. 


Iată mai jos un fragment din istoria timpurie a Viței de Vie de pe când solistul Adrian Despot avea plete. Surprinsă în 1997 în cadrul Turneului Hollywood Rock Tour, pe scena de la Arenele Romane, înregistrarea reprezentației live a piesei „Ozosep” nu numai că surprinde forma brută a ceea ce avea să devină una dintre cele mai iubite trupe de muzică rock din România, dar este și o oglindire a publicului de la acea vreme.

  


Anii au trecut, componența trupei și stilul s-au mai schimbat, au evoluat și au experimentat mai multe sonorități, până când întregul proiect a devenit inconfundabil la concerte sau pe radio. Pe Despot l-am avut în studioul Rock FM, când ne-a cântat la matinalului „Morning Glory, cu Răzvan Exarhu”, ca parte a campaniei „România are sânge de rocker”.

Fanii care au fost cu urechea pe radiouri în vara anului trecut își pot aminti, printre altele, versiunea blues a single-ului „Haihui” (3:32), dar și explozia de energie a piesei „Basul și cu toba mare” (9:13), care a umplut nu numai cabina Rock FM, acolo unde Despot a urcat cu picioarele direct pe pupitrul realizatorului Exarhu, dar a luat cu asalt, spontan, și studioul alăturat al colegilor de la Kiss FM.

 


Cinci luni mai târziu, Vița de Vie a revenit în aceeași emisiune, interpretând mai multe cântece emblematice, de data aceasta și profunda „Metaforă de toamnă / Până în zori” (0:07) și piesa cu influențe orientale, „Iamma” (4:59).

 


Începuturile Viței de Vie stau sub semnul electricului, așa cum se poate sesiza din interpretările live amintite mai sus, cât și din discografia lor. Totuși, e doar una din fețele care alcătuiesc viziunea completă a trupei românești de rock. Imaginea de ansamblu urmează să fie expusă fanilor în seara de 17 noiembrie, la Sala Palatului, ca parte a Concertului Vița de Vie 360. Biletele sunt disponibile aici.