Rock News

Cum o melodie interzisă a devenit singurul single de nr. 1 Iron Maiden din Marea Britanie

Chiar dacă Iron Maiden are una dintre cele mai invidiate discografii din istoria heavy metal-ului, „Bring Your Daughter To The Slaughter” rămâne singurul single ajuns în fruntea topului din Marea Britanie.

Repertoriul Maiden include clasice all time precum „Run To The Hills”, „Fear Of The Dark”, „Can I Play With Madness” și „The Trooper”. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste piese, cântate in mod constant live și dragi publicului metal nu a ajuns vreodată pe râvnitul loc numărul unu în topul single-urilor din Marea Britanie. Singura piesă de la Maiden care are această onoare este cea care atunci a divizat fanii și a fost exclusă din setlist: „Bring Your Daughter To The Slaughter”.

„Worst Original Song” în 1989

„Bring Your Daughter To The Slaughter” nu ar fi trebuit să fie în discografia Iron Maiden. Solistul Bruce Dickinson a scris-o, stimulat de o invitație ca melodia să apară pe coloana sonoră a filmului „A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child” din 1989. Managerul Maiden, Rod Smallwood, a primit cererea, dar, cum restul grupului fie se bucura de timpul liber, fie lucra la live-ul „Maiden England”, doar Bruce Dickinson a fost cel care a profitat de șansă.

Având nevoie de un colaborator, solistul l-a abordat de vechiul său amic Janick Gers, care mai târziu s-a alăturat Maiden în calitate de chitarist în 1990. 

„Bruce m-a sunat și m-am dus să-l văd și a venit cu această melodie care suna a AC/DC-”, și-a amintit Janick în Run To The Hills, povestind că Dickinson a scris vresurile în 3 minute.

Când a fost lansată, „Bring Your Daughter To The Slaughter”, aflată pe coloana sonoră a filmului „A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child” nu a primit multe aprecieri decât de la Golden Raspberry Awards (practic, inversul Oscarurilor), unde a câștigat a câștigat trofeul „Worst Original Song” în 1989.

Numai că i-a plăcut cuiva: lui Steve Harris, basistul și fondatorul Maiden. „Steve a auzit melodia și i-a plăcut atât de mult, încât a spus că trebuie să o înregistrez cu Maiden”, a spus Bruce pentru Let It Rock în 2001.

A fost lansat ca single în Ajunul Crăciunului din 1990, ca răspuns la cântecul lui Cliff Richard care urma să devină - aproape tradițional - numărul unu de Crăciun cu „Saviour’s Day”. A fost reacția publicului, a unei majorități tăcute, la toate dulcegăriile care se aud de obicei de Crăciun.

A devenit primul single al trupei - și al heavy metalului - care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie șase zile mai târziu, rămânând în vârful clasamentului în anul ce va să vină.

BBC Radio 1 a refuzat să o includă în playlist, probabil din cauza titlului și a versurilor violente

De fapt, cenzura a ajutat melodia să ajungă pe primul loc, așa cum se întâmplă de obicei.

Single-ul a devenit apoi o obișnuință în setlist-ul obișnuit al perioadei lui Bruce Dickinson cu trupa. Cu toate acestea, când solistul a plecat pentru a-și continua cariera solo, în 1993 și a fost înlocuit de Blaze Bayley, Maiden a renunțat intenționat la piesă. A rămas o raritate chiar și după revenirea lui Bruce în 1999.

Foto: Getty Images/ Guliver.