Rock Evergreen

Ce ascultăm în luna septembrie

Nu mai vedem chitariști la TV și nici toboșari care își învârt frenetic bețele în timp ce dau din plete, însă uitate de canalele mainstream, rock-ul și subgnenurile sale își continuă neabătute drumul. Desigur, drumul implică diverse schimbări estetice, iar proiectele noi nu prea par să răzbată, dar cu staruri rock ce au supraviețuit (miraculos) unor stiluri de viață sălbatice, rock-ul nu prea are cum să moară, cel puțin momentan. Așadar, în septembrie dam frâu liber muzicilor “supărate” și celebrăm genul care ne-a făcut pe mulți să ne îndrăgostim de muzică.

Blur – The Ballad Of Darren

Rockerii britanici se întorc după o pauză discografică de opt ani cu noul LP, The Ballad Of Darren, un album demn de moștenirea nouazecistă ce a influențat atâtea proiecte muzicale ulterioare. După două show-uri sold out pe stadionul Wembley, se pare că Blur se strecoară încet în peisajul mainstream autohton, reușind să capteze atenția unui public ce fie trăiește nostalgia anilor ’90, fie îi descoperă pe cei patru prin intermediul TikTok-ului sau al proiectului solistului Damon Albarn, Gorillaz. Una peste alta, merită să încercăm și noi discul, mai ales că eclectismul acestuia recomandă o ascultare atentă și de ce nu, pe alocuri nostalgică.


Liam Gallagher – Knebworth ‘22

Festivalul britanic Knebworth are un loc aparte în istoria muzicii rock: aici au cântat pentru pentru ultima oară Led Zeppelin în fața publicului britanic, iar în 1986, ziua de 9 august devenea data ultimului concert Queen alături de Freddie Mercury. Tot la Knebworth s-au înghesuit britanicii să-l vadă și pe Robbie Williams în 2003, iar în 2022 a venit rândul lui Liam Gallagher să dea nas în nas cu vestitul public sălbatic al Knebworth-ului. Desigur, singurul individ mai sălbatic decât întreaga mulțime rămâne Liam, băiatul rău al rock-ului anilor ’90, frontman de invidiat și muzician influent al scenei alternative . Așadar, Knebworth ’22 ne oferă o porție binevenită de muzică live, crudă și cântată asumat, fără perdea.


Alice Cooper – Road

În anii ’70, Alice Cooper era coșmarul oricărui părinte american cumsecade: machiat puternic, nu făcea altceva decât să corupă tineretul Statelor Unite. La jumătate de secol de la debut, iată că Alice nu se dezminte și revine cu cel de-al 22-lea album de studio, o călătorie conceptuală ce ne introduce în lumea diverselor evenimente care ni se pot întâmpla… pe drum. Ce-i drept, având de-a face cu Alice Cooper, ne putem imagina că evenimentele nu sunt tocmai “fericite”, dar asta-i farmecul rockerului septuagenar care a schimbat felul în care ne raportăm la costume, machiaj, peruci și chitare cu distors.