Rock News

Pink Floyd anunță ediția aniversară remasterizată a „The Dark Side of the Moon”

Anunțul vine la o săptămână după ce Roger Waters a lansat propria versiune a „Time”, înregistrată în propriile condiții, fără aportul foștilor colegi. Albumul reînregistrat al lui Waters va apărea pe 6 octombrie.

Ediția remasterizată a albumului a fost lansată inițial în martie în cadrul compilației „The Dark Side of the Moon 50th Anniversary Box Set”, dar aceasta este prima dată când remasterizarea „Dark Side” este disponibilă singură. Disponibil în formate de vinil, CD și Blu-ray, pachetul va avea autocolante și o broșură de 24 de pagini aniversară și urmează să apară pe piață pe 13 octombrie.

Tot ca parte a aniversării de 50 de ani de la apriția discului, Pink Floyd a anunțat și o competiție pentru videoclipuri muzicale animate pentru oricare dintre cele 10 melodii de pe album. Doritorii pot introduce până la 10 videoclipuri, câte unul pentru fiecare melodie de pe album. Un câștigător va fi selectat după o deliberare a unor experți, juriu din care vor face parte și Nick Mason și Aubrey „Po” Powell. Termenul limită este 30 noiembrie 2023, iar înscrierile se pot face aici.  

Cum a devenit un album despre boli mintale, mortalitate și nevoia de empatie unul dintre cele mai mari albume din toate timpurile?

Cu albumul lor „Meddle” și capodopera „Echoes”, Pink Floyd s-a impus ca un super-grup  într-o epocă a extravaganței și a rock-ului energic, heavy, hard cântat de Led Zeppelin, Black Sabbath sau The Who. După plecarea lui Syd Barrett, Roger Waters preia tot mai mult cârma muzicală, pune stăpânite pe teme, iar „The Dark Side of the Moon” este primul album pentru care a dictat toate temele și a scris toate versurile.

Discul a fost înregistrat la Abbey Road, unde trupei îi plăcea să joace meciuri de cricket împotriva personalului, cu inginer de sunet Alan Parsons. Trupa a depășit limitele tehnologiei de studio analogice cu 16 piese și a folosit clape, secvențe și efecte sonore care erau inovatoare la acea vreme.

Efectele sonore de pe album sunt la fel de importante ca și versurile, fiecare parte întărind-o pe cealaltă, așa cum a explicat David Gilmour: „Roger și Nick au intenționat să facă efecte ca bătăile inimii pe LP... Bătăile inimii fac aluzie la condiția umană și creează atmosfera pentru muzică, care descrie emoțiile trăite de-a lungul vieții. În mijlocul haosului există frumusețe și speranță pentru omenire. Efectele sunt doar pentru a ajuta ascultătorul să înțeleagă despre ce este vorba”.

Waters a descris mesajul din spatele albumului: „Aceasta nu este o repetiție. Din câte știm noi – și știu că există unii hinduși care nu ar fi de acord cu asta – nu ai decât o singură șansă și trebuie să faci alegeri bazate pe morală, filosofie sau politică pe care le urmezi. Dacă „Partea întunecată a Lunii” înseamnă ceva, înseamnă un îndemn de a vă alătura mersului istoriei naturale într-un mod pozitiv”.

Foto: Facebook Pink Floyd.