Trupa brașoveană de metalcore Underwaves a lansat „Zero Chance”

Brașovul dovedește din ce în ce mai mult, în ultima perioadă, că și-ar merita porecla de „nucleu metalcore” din România. Trupa Underwaves a lansat recent cutremurătoarea piesă „Zero Chance”

Share

Din ce în ce mai des auzim de metalcore de la poalele munților, făcut cu o înțelegere profundă a stilului și cu o perspectivă clară asupra emoțiilor transmise. Încă o descoperire recentă de acest fel e trupa Underwaves, formată în 2017, al cărei sunet m-a captivat de la primul breakdown. Totuși, pe lângă stilurile abordate, influențe și brutalitatea cu care muzicienii dau în instrument, un element special, din punctul meu de vedere, e vocea feminină. Mă simt de parcă am găsit o piesă de puzzle care lipsea din peisajul scenei locale de stiluri agresive. Laura Ana canalizează, prin voce, o formă de sensibilitate zguduitoare, un fel de pasiune de-a dreptul violentă, care te prinde imediat.


Când am ascultat pentru prima dată single-ul „Zero Chance”, am simțit cum mă copleșesc emoțiile și totodată cum mă distrau riff-urile alerte și basul greu, dar iute. Ideea de bază a piesei reiese din titlu, se referă, adică, la sentimentul de neputință pe care îl ai în fața unei situații incerte, unde șansele de reușită trag spre zero. Furia și frustrarea pot fi copleșitoare atunci când eforturile tale sunt de la bun început destinate eșecului. Și, cu toate astea, parcă mai mult ai suferi, dacă nu ai fi încercat. Fiecare element al acestei trăiri e încapsulat cu precizie și iscusință, atât în versurile atent scrise, cât și în linia melodică lucrată la milimetru. Se simte din prima că piesa a necesitat efort, că fiecare efect sonor, notă și cuvânt are câte un rost bine definit. 


De aceea, am luat legătura cu Underwaves. Trupa mi-a povestit despre proiectul lor, despre povestea „Zero Chance” și despre mesajul pe care doresc să îl exprime. Underwaves înseamnă Laura Ana Magyari la voce, Carol Alexandru Maghyari la chitară, Răzvan Hălășanu la bas și Alex Stănică la tobe. Iată ce au declarat.

În piesă e vorba de o luptă aparent fără speranță, purtată de la naștere, pe care am încercat să o redăm prin stilul muzicii noastre. Imaginați-vă un labirint infinit sau o cursă contracronometru, în care personajul nostru se zbate fără oprire.

Cu versurile noastre, vocea care alternează între curat și aspru și schimbările de ritm, încercăm să surprindem lupta cu trecerea timpului și cu conflictele interioare. Deși poate părea că totul e pierdut, piesa noastră ascunde și sclipirea de speranță din adâncul sufletului. Pe scurt, „Zero Chance” explorează tema luptei în zadar, dar și a hotărârii de a înfrunta orice obstacol, coroborată cu paralelismul război exterior - război interior. Sperăm să vă transmită emoții puternice și să vă captiveze prin intensitatea sunetelor noastre.


Piesa a fost începută acum aproximativ doi ani, schimbată și reschimbată, până a ajuns în forma actuală, unde ne-am pus toți amprenta muzicală. Procesul de creație a decurs destul de liniar din momentul în care a prins contur ideea. Practic, piesa a venit ca un schelet, o structură (un proiect în format „WAV” trimis pe grupul de WhatsApp), ulterior adăugându-i-se diverse elemente specifice fiecărui instrumentist în parte. Am rezonat toți cu atmosfera piesei și cu violența, adevărul și brutalitatea a ceea ce exprimă, încă de la început.

E o piesă care reflectă atât realitatea - dacă ne uităm în jurul nostru vedem atâtea cazuri de „zero chance”, de oameni și situații care, în aparență, nu au nicio șansă - cât și interiorul nostru ca artiști și ca trupă”.

Sursă fotografie de copertă: Alex Toma

Sursă foto: Ștefan Lupașcu

Share