Rock News

40 de ani de la lansarea „Synchronicity” - The Police

Teoria sincronicitatii a lui Carl Jung face referire la acele momente, în care realitatea noastră interioară se ciocnește, în mod subiectiv, de evenimente care vin s-o confirme, sau, dimpotrivă, s-o infirme. Pe scurt, teroria lui „nu e nimic întâmplător”. De aici pornește titlul albumului care, în epocă, a avut gloria discului care a detronat „Thriller”-ul lui Michael Jackson de pe prima poziție a topurilor.

Când a fost lansat „Synchronicity”, fanii nu aveau nicio idee că ascultau creația finală a unuia dintre cele mai mari grupuri ale epocii. Albumul a ajuns pe locul 1 în SUA și Marea Britanie, a vândut peste 10 milioane de copii în întreaga lume și a luat acasă trei premii Grammy. În plus, nici n-aveau cum să bănuiască pentru că trupele care scot cel mai bun album ultimul sunt de numărat pe degete.

Chiar și pe un album atât de unitar, „Every Breath You Take” iese în evidență ca hitul lui. Melodia a luat naștere într-un moment mai delicat pentru Sting, când prima lui căsnicie era pe ducă, iar noua lui relație - care a început în timp ce era încă căsătorit - a devenit rapid favorita tabloidelor.

Ideea cântecului i-a venit lui Sting când se afla în Jamaica la moșia Goldeneye a romancierului James Bond, Ian Fleming. „M-am trezit în mijlocul nopții cu acea melodie în cap”, și-a amintit Sting pentru The Independent. „M-am așezat la pian și am scris-o într-o jumătate de oră. Melodia în sine este generică, un agregat de sute de altele, dar versurile sunt interesante. Sună ca un cântec de dragoste reconfortant. Nu mi-am dat seama la momentul respectiv cât de sinistru este”. 


„Every Breath You Take” a petrecut opt săptămâni în topul Billboard Hot 100 și chiar dacă nu poți spune clar că ar fi single-ul anului 1983, cu siguranța a devenit instant un evergreen. Candidatele pentru single-ul anului ar veni tot de pe „Synchronicity”, cu „Wrapped Around Your Finger", un alt hit din Top 10 pentru The Police, ajungând pe locul 8 în Billboard Hot 100 sau „Tea in the Sahara", inspirat de volumul „The Sheltering Sky” al lui Paul Bowles.

 „Este unul dintre cele mai frumoase, susținute și poetice romane pe care le-am citit vreodată”, a explicat Sting. „Este vorba despre americanii care se consideră călători, nu turiști, iar eu mă încadrez în această categorie. Sunt un turist fără speranță, dar sunt în permanență în mișcare”. 


Opt dintre cele 11 piese ale albumului au fost compoziții ale lui Sting, care a colaborat la compoziție pe „Murder By Numbers” cu Andy Summers. Chitaristul a contribuit pe cont propriu cu „Mother”, iar bateristul Stewart Copeland a scris „Miss Gradenko”.

La începutul lunii iulie 1983, „Synchronicity” a fost certificat atât argint, cât și aur în Marea Britanie, iar până în august era platină.