Trupa The Case: „Scena din Timișoara s-a schimbat”

Luni, trupa de rock alternativ bănățeană The Case a publicat filmarea unui întreg concert pe YouTube pentru a oferi publicului larg perspectiva intensității cântărilor live

Share

Pe 24 martie, trupa The Case cânta pentru prima dată anul acesta în Nemesis Art Club, Timișoara. Băieții au și filmat concertul, iar, de la începutul acestei săptămâni, e disponibil pe internet. Materialele înregistrate live au o lungă istorie în industria muzicală și reprezintă o modalitate de a apropia publicul de sunetul și atmosfera muzicii auzită pe viu. Cei de la The Case și-au dorit să prezinte, chiar și online, o altă perspectivă asupra pieselor pe care le-au înregistrat. Pentru că muzica sună și se simte diferit live, față de cea lucrată în studio. Și, cu toate că ambele feluri de a asculta sunt importante și indispensabile, nimic nu se compară cu intensitatea unui live reușit, cu reacțiile publicului care răsună după fiecare piesă, cu sentimentul de apartenență. Chiar și pe filmări sau albume live, te simți prezent și conectat cu muzica și artiștii.

Concertul celor de la The Case, publicat luni, te introduce cu ușurință în atmosfera grozavă pe care muzicienii o produc de pe scenă. Deoarece sunetul e înregistrat foarte clar și curat, e foarte plăcut de ascultat în căști, e ca și cum ai fi acolo, dacă ai închide ochii și te-ai închipui în mulțime. Încă un lucru pe care îl apreciez la filmare e perspectiva diferită asupra mișcărilor și energiei trupei. Adică, ai acces la a vedea îndeaproape ce se întâmplă pe scenă, lucru care la concerte poate fi mai greu de observat. Per total, pe lângă experiența de a asculta un concert live, primești și un alt punct de vedere vizual, din care se observă fiecare amănunt.

The Case cântă rock alternativ cu influențe puternice de grunge rock, astfel că muzica are un ton mult mai grav și apăsat. Trupa e activă din 2012 și a scos până acum două materiale discografice, EP-ul „The Case” și albumul „Own The Night”. De-a lungul timpului, au adunat, în lista de concerte live, evenimente cunoscute precum Electric Castle, Snow Fest, B'est Fest, Made in TM, Padina Fest, Route 68 Summerfest sau Arad Open Air Festival. 

Am luat legătura cu The Case, trupă formată din Alfred Ciprian Paroș la voce, Adrian Istodorescu la chitară, Cristian Paroș la bas & clape și Mihai Bele la tobe, pentru a discuta despre materialul live.

The Case activează din 2012 pe scena locală. Pentru a vă prezenta puțin publicului care vă descoperă abia acum, spuneți-mi câteva cuvinte despre parcursul vostru muzical împreună și câteva lucruri pe care le apreciați la evoluția sunetului vostru. 

The Case are 4 membri, adică 3 ingineri și un medic. Suntem o trupă de rock alternativ destul de atipică genului, am spune noi. Avem la activ un album, un EP și mai multe single-uri scoase. Ne place foarte mult să cântăm live și de fiecare dată când se întâmplă, ziua respectivă este ca o minivacanță pentru noi. Am avut norocul de a bifa peste o sută de concerte pe parcursul anilor de activitate, printre care și câteva festivaluri mari precum Electric Castle, Snowfest, AOA Festival, B'estfest Summercamp etc. Lucrul de care am putea spune că suntem cei mai mândri este faptul că, de la începuturile trupei și până acum, se vede un progres semnificativ, atât pe partea de compoziție muzicală, cât și pe partea de performance live. 

Cu ce impresie sau sentiment vă doriți să plece lumea de la concertele voastre? Mă refer atât la fani, cât și la cei care vă văd pentru prima dată.

Ne dorim de fiecare dată să transmitem energia și bucuria noastră de a cânta cât mai multor oameni din public. Playlist-ul pe care îl cântăm momentan e destul de variat, ca mesaj al pieselor, fiind incluse și compoziții de pe primele albume, presărate printre piesele noi. Deci ar fi foarte greu dacă nu chiar imposibil să facem un concert care să aibă o tematică generală. Așa că bucuria noastră cea mai mare este ca publicul să plece cu o stare generală de bine de la noi de la concert dar, totodată, să fie destul de intrigat încât să dorească să vină și la următorul.

Atunci când realizați astfel de materiale, cu concerte live, făcute „one take”, se simte o presiune mai apăsătoare decât de obicei? Întreb asta și pentru că ați menționat pe filmare că a fost prima cântare din acel an și mă gândesc că ați avut parte de o combinație intensă de emoții pe scenă. 

De obicei, atunci când se filmează se resimt câteva emoții în plus. De această dată, sursele principale de îngrijorare au vizat partea tehnică, pentru că locația era în renovare când am stabilit concertul și eram cumva stresați să termine la timp. Din fericire, a ieșit totul bine. Pe partea de performanță live, nu am fost afectați foarte tare, cu siguranță datorită publicului,care a fost foarte receptiv. Am putea spune că ne-am simțit ca acasă.

Publicul nu e vizibil în filmare. Cum a fost atmosfera? 

Într-adevăr, publicul nu este vizibil pe filmare, dar cred că se aude destul de bine cum a fost atmosfera, mai ales în timpul pauzelor dintre piese. În ultimii 3 ani, scena muzicală din Timișoara s-a schimbat destul de mult. Majoritatea spațiilor de concerte de dimensiune medie si mare au dispărut, așa că, odată cu deschiderea unui spațiu nou, precum Nemesis Art Club, am fost cu toții destul de nesiguri despre cum ar arăta un eveniment The Case acolo. Putem spune acum ca așteptările noastre au fost depășite de un public extrem de familiarizat cu piesele noastre.

Energia din sală a fost incredibilă până la ultima piesă din set, o seară cu adevărat memorabilă pentru noi ca formație, pe care ne bucuram să o putem împărtăși acum cu toata lumea, prin intermediul acestui video.

Aveți vreun episod haios de atunci? 

Zona de backstage avea o fereastră care dădea într-o altă terasă, de unde ne-am alimentat cu băutură, pentru că barul era în altă încăpere.

Per total, cu ce impresie ați încheiat seara?

A fost o seară reușită și cred că și cei care au fost prezenți împărtășesc aceeași părere cu noi. Am încheiat seara cu bis.

Rămâneți la curent cu activitatea trupei The Case pe Facebook și Instagram!

Foto: Bianca Petrișor
Share