Rock News

FITTONIA a lansat videoclipul „Demons”

Azi-dimineață, trupa clujeană de metal FITTONIA a publicat videoclipul pentru noua piesă „Demons”

Știi sentimentul ăla când nu știi ce vrei să asculți? Stai cu căștile în urechi și parcă vrei să bagi un metal, dar parcă ar merge ceva mai progresiv... Poate, totuși, ai chef de o electronică, dar parcă nici asta nu se potrivește cu dispoziția ta. Am eu o sugestie. FITTONIA. Trupa s-a înființat în 2021 și e alcătuită din Raul Rațiu la voce, Daniel Moldovan la chitară, Rareș Gălățean la tobe, Cătălin Laslo la bas, Emil Niță la clape și Vlad Joldiș chitară.

FITTONIA e acea trupă greu de catalogat, care, pur și simplu, ar putea satisface auzul oricărui iubitor de rock, oricât de mofturos ar fi. Le au pe toate. Progresiv, accente electronice, influențe de metal și funk... Ce ți-ai putea dori mai mult? Întreb pentru că de azi, culmea, se poate și mai mult. Băieții au lansat de dimineață videoclipul pentru piesa „Demons”, o compoziție și o lucrare muzicală tehnică incredibil de sofisticată, care, lăsând la o parte mesajul dur, dar adevărat, despre condiția omului de a se complace, are un sunet cu un impact auditiv remarcabil și un dinamism superb care leagă toate cele 200 de track-uri din alcătuirea piesei. Vlad Joldiș, chitaristul, mi-a explicat acest detaliu, când am vorbit cu el despre piesă și videoclip. „Înregistrarea piesei a fost pe cât de educativă, pe atât de horror. Au fost o grămadă de track-uri care necesitau prelucrare diferită, drept urmare inginerul nostru Sebastian Damian a terminat sesiunea cu un proiect de peste 200 de track-uri”, mi-a mărturisit acesta. 


Am avut o discuție mai pe larg cu Vlad despre ce s-a întâmplat în spatele clipului. Pot spune că fiecare detaliu a fost gândit cu o intenție, atât la filmări, cât și în studioul de înregistrări. Mai presus de atât, se simte că băieții s-au distrat la filmări. E o întreagă aventură dincolo de ecran. În primul rând, să vedem ce a avut de spus Vlad despre piesă.

„«Demons» a început ca un experiment în care să încălcam convențiile prezente în muzica noastră până acum. Aș zice că piesa e un joc al contrastelor între o vulnerabilitate hipnotică și perpetuă, în natura ei, și momentul de implozie superficială, când rațiunea îți spune că ar trebui să ai o reacție la factorii de stres. Versurile le-am scris într-o seară, la sală cu Milu, și am finalizat treaba acasă pe carpetă, într-un acces de inspirație”.

Vlad mi-a mai povestit și că, în mod asemănător celorlalte piese din repertoriul lor, compoziția abordează sentimente apăsătoare complexe și că tratează acel reflex defensiv pe care ți-l activează ajutorul din partea apropiaților atunci când simți că nu ți-l dorești, „felul în care uneori refuzăm sa mergem pe picioarele noastre fiindcă ne-am îndrăgostit de cârje”, spune chitaristul.

Mi-a dat câteva detalii legate de procesul de producție al piesei, o treabă destul de complicată și făcută foarte minuțios. Așa cum spuneam, piesa ecomplexă, iar detaliile de compoziție sunt o încercare a trupei de a își depăși limitele. Vlad mi-a povestit de un concept folosit pentru piesă, numit „droning”, un procedeu în care o notă sună constant, ca o linie dreaptă imaginară peste care se împletesc apoi sunetele. Acesta s-a lăsat puternic inspirat de marele solist, chitarist și compozitor Lou Reed, dar și de Bruno Mars, pentru acea nuanță de funk. 

Cât despre videoclip, băieții au avut parte de o mare surpriză legată de locul ales pentru filmare. „Filmarea clipului a fost o experiență cu suișuri și coborâșuri și mi-as dori să mă refer doar la etajele clădirii”, explică Vlad. Au găsit locul, urmând o sugestie de pe platforma Reddit, o sală de nunți abandonată. Ajunși cu mături și saci de gunoi, pentru a curăța „platoul”, și-au dat seama că ceva nu e în regulă. Clădirea era lună. Se face că, între timp, construcția intrase în patrimoniul Poliției Române, detaliu auzit de la un agent care se afla acolo. Însă cu ajutorul Laurei Trăilă, responsabilă pentru realizarea filmărilor, au reușit să îl convingă să își termine proiectul. Cred că a fost, de fapt, o poveste mult mai amuzantă în realitate, având în vedere faptul că Daniel era costumat într-un fel de mumie din saci de gunoi, așa cum veți vedea în clip. „Mulțumim Poliției Române că ne-a lăsat să folosim clădirea!”, a menționat Vlad. 


După o așa peripeție, a ieșit o minunăție de videoclip, pe care vă încurajez să o urmăriți! Mie nu îmi va părăsi playlist-ul prea curând. E un moment de bucurie și pentru membrii trupei, care, așa cum am aflat de la Vlad, sunt mândri de rezultat. Băieții de la FITTONIA vă mai comunică și că așteaptă părerile voastre!