Rock News

Till Lindemann, acuzat de agresiune sexuală. Reacția trupei: „Acuzațiile ne-au lovit pe toți foarte tare și le luăm foarte în serios”

Toate mass-media germane relatează de vineri mărturii ale agresiunilor sexuale ale ceea ce numesc „Sistemului Lindemann”, potrivit unui articol de pe prima pagină a cotidianului local Süddeutsche Zeitung.

Tinerele susţin că s-au regăsit în aceeaşi situaţie ca Shelby Lynn, admiratoarea irlandeză a formaţiei Rammstein, care mărturisese pe Twitter că la sfârşitul lunii mai a fost drogată şi agresată de Till Lindemann. Data este 22 mai, în timpul unei petreceri private în ziua concertului al trupei la Vilnius.

Shelby Lynn a făcut acuzații săptămâna trecută că a fost drogată la spectacolul Rammstein din Vilnius, Lituania. Ea a spus că nu a răspuns avansurilor lui Lindemann, dar a ajuns la hotelul ei cu vânătăi pe care nu-și amintea să le fi avut înainte de a fi fost drogată.

Tabăra Rammstein a negat acuzațiile, spunând într-un tweet că „exclude posibilitatea ca ceea ce se pretinde să fi avut loc în mediul nostru”.

În investigaţiile efectuate de presa germană, aceste victime descriu un „sistem de prădători sexuali” instituit de solist şi de ceilalţi membri ai grupului care le-ar permite să profite de tinere, drogate şi/ sau îmbătate, prin faptul că le invitau seara, în cabinele lor, după concerte.

Shelby Lynn susține că a fost audiată de autorităţile lituaniene. Până în acest moment nu a fost deschisă nicio investigaţie.


Vineri (2 iunie), publicația germană Tagesschau a publicat un articol care conținea noi acuzații din partea altor femei, toate acuzându-l pe liderul Rammstein de agresiune sexuală.

Lindemann a fost abandonat de editorul său, Kiepenheuer & Witsch, în urma acuzațiilor, iar trupa a emis o a doua declarație online.

Anunțând știrea pe Twitter, editura – care poartă și acronimul KiWi – a scris (tradus din germană): „Am urmărit șocați acuzațiile publice împotriva lui Till Lindemann din ultimele zile. Simpatia și respectul nostru se adresează femeilor care au avut de suferit”.

Răspunzând atât comentariilor editurii, cât și acuzațiilor ridicate de Tagesschau, trupa a negat din nou toate acuzațiile de pe rețelele de socializare și a îndemnat fanii să nu se alăture „prejudecății publice” împotriva membrilor și a celor care vin cu acuzații. 

„Articolele din ultimele zile au provocat iritatări și întrebări în rândul publicului și mai ales în rândul fanilor noștri. Acuzațiile ne-au lovit pe toți foarte tare și le luăm foarte în serios”, au scris cei de la Rammstein. „Le spunem fanilor noștri: pentru noi este important să vă simțiți confortabil și în siguranță la spectacolele noastre – în față și în spatele scenei”.

„Condamnăm orice fel de încălcare a drepturilor și vă cerem: Nu vă implicați în prejudecăți publice de nici un fel împotriva celor care au făcut acuzații”. „Aveți dreptul la punctul vostru de vedere. Dar și noi, trupa, avem dreptul – și anume să nu fim prejudiciați”.

La momentul redactării acestui articol, viitoarele spectacole Lindemann & Rammstein, care includ inclusiv un show solo pe Wembley Arena din Londra - sunt încă programate să aibă loc, conform programului.

Până când are loc o investigație completă, este important să rămânem precauți. Nimeni nu a fost condamnat până acum, Lindemann nu a fost declarat vinovat, iar femeile care fac acuzațiile ar trebui mai întâi privite ca victime, nu ca oameni care încearcă să fie în lumina reflectoarelor.

Dezbaterile toxice desfășurate online nu ne ajută să găsim adevărul, diferitele tabere atacându-se reciproc și apărând ceea ce li se pare a fi adevăr. Nu este treaba noastră de a stabili adevărul, ci de a relata faptele până când justiția își va spune cuvântul.

Foto: Getty Images/ Guliver.